Entelektüel Kapitalizm

18. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 7 – 9 Nisan’da gerçekleşiyor. Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin 18.si bu yılda 40 ülkeyi İstanbul’da bir araya getiriyor

Virna BANASTEY Ekonomi
6 Nisan 2015 Pazartesi

Büyük bir başarıyla 17 yıldır düzenlenen, Avrasya ülkelerinin devlet liderlerini, hükümet yetkililerini, bürokrat ve akademisyenleri ile konusunda uzman isimleri bir araya getiren Avrasya Ekonomi Zirvesi bu yıl da 7- 9 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bu yılki zirvenin detaylarını Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver’den aldık.

 

Akkan Bey, 18. zirvenin konsepti nedir?

18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin, bundan önceki 17 zirve birikiminin üzerine fakat yeni bir konsepti esas alarak planlandı. Bu da küresel ekonomik krizden sonra kapitalizmin vahşi boyutlardan arındırılması, karşılıklı yarar ve dayanışma temelinde yeniden inşa edilecek ‘Entelektüel Kapitalizm’in kavranması ve politika haline getirilmesidir. Atom Çağı, Uzay Çağı, Bilgisayar Çağı derken, şimdi de İnternet Çağı'ndayız. Üstelik İnternet Çağı hepsinden daha önemli ve etkin. ‘Yeni Ekonomi’ olarak adlandırılan bu dönem, sanayi devrimleri ile kıyaslanmayacak büyük değişimlere yol açma potansiyeli taşıyor. İnternetin lokomotiflik yaptığı yeni ekonomi, elektriği, motoru, ulaşım araçlarını, sinemayı, radyoyu ve daha birçok gelişmeyi ortaya çıkaran ikinci sanayi devriminden çok daha büyük ölçüde dünya düzenini ve ekonomiyi etkiliyor. Bir çeşit tektonik dönüşüm yaşanıyor. Zenginlik el değiştiriyor. Yeni duruma ayak uyduramayanlar kaybederken oyunu kurallarına göre oynayanlar kazanıyor.

Tüm bunlardan yola çıkarak bu seneki temamızı ‘Entelektüel Kapitalizm Ekonomi Köprüsü Ağı: İpek Yolu’ olarak belirledik.

 

Zirvenin içeriğini biraz detaylandıracak olursak…

Zirve, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sadece ekonomik konulara değinmeyecek. 8 Nisan tarihinde ‘İpek Yolu: Enerji, Ekonomi ve Finans, Demokrasi-Ekonomi İlişkisi’, 9 Nisan tarihinde ise ‘İpek Yolu-Barış’a Giden Yol, Akil İnsanlar Oturumu ‘İnsanlık Nereye Gidiyor?’ konuları ele alınacak. ‘Barışa Giden Yol: İnsanlık Nereye Gidiyor?’ başlıklı oturumda, hem günümüz hem de geçmiş ülke ve devlet liderleri görüşlerini paylaşacaklar. Tüm bunların dışında küreselleşen dünyada network ekonomisi ile tamamen değişen finans sistemini tartışmaya açacağız. Teknolojinin endüstriye yansımaları bakımından en önemli değişimin yaşandığı telekomünikasyon sektörünü konuşacağız. Uluslararası ilişkilerin küreselleşmesinde büyük rol oynayan ve network ekonomisinin en önemli yapı taşı bilişim üzerinde duracağız. Ülkelerin ekonomik ve sosyal çarklarını döndüren ve yaşam kalitesini belirleyen temel girdilerin başında gelen enerji faaliyetlerinin ivme kazanması, rekabet gücü ve ulusal güvenlik için stratejik önemi gibi konuları masaya yatıracağız. TANAP ve TAP projelerinin enerji güvenliği meselesi, yeni enerji kaynaklarının yaratılması, Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu’daki petrol, doğalgaz ve elektrik yatırımlarını geleceği, güneş, rüzgar, jeotermal, termik santraller gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının verimlilik ve gerçeklikleri de enerji başlığı altında konuşacağımız konulardan bazıları… Ulaştırma ve lojistik de diğer bir gündem maddemiz olacak.

 

Demokrasi – ekonomi ilişkisini biraz açar mısınız?

Bu başlık altında ‘eşitsizlik ilişkileri’ni konuşup; BM'nin, Avrupa Konseyi'nin ve Avrupa Parlamentosu'nun eşitsizlikle ilgili çalışma gündemleri, gelir dağılımında eşitsizlik, kadın-erkek eşitsizliği, hak ve özgürlüklerde eşitsizlik, adalette eşitsizlik, sosyal yaşamda (medyada-siyasette) eşitsizlik, eğitimde eşitsizlik, 2015 sonrası için nasıl bir gelecek istendiğini karşılıklı görüşlerle belirlenmeye çalışacağız.

 

‘İnsanlık Nereye Gidiyor?’ çok iddialı bir başlık…

Bu oturumda altında gerçek savaş görmeyen yeni nesil politikacıların bu nedenle dünyayı 3. Dünya Savaşı’na götürecek hatalar yapabilecekleri ve bugün karşılaşılan olaylar, Büyük Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözünden yola çıkarak dünya barışı için yapılacaklar ve yapılması gerekenler, barışa giden yolda diyalogun önemi masaya yatırmaya çalışacağız.

 

Katılımcılar konusunda bizi bilgilendirebilir misiniz?

18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde şeref konukları olarak Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Bosna Hersek Federasyon Cumhurbaşkanı Marinko Čavara, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Prof. Dr. Ali Hasanov, Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı Vjekoslav Bevanda ile Karadağ Başbakan Yardımcısı Vujica Lazovic yer alıyor. İsrail’den de zirveye son seçimlerde meclise giren Milletvekili Kseniya Svetlova katılıyor.

Bu yıl zirveye üç cumhurbaşkanı, bir meclis başkanı, dokuz eski cumhurbaşkanı, bir cumhurbaşkanı yardımcısı, bir başbakan, yirmi bakan, 28 uluslararası kuruluş ve 40 ülke katılacak. Ayrıca, Belarus, Makedonya, Karadağ, Bosna-Hersek olmak üzere dört ülke heyetleriyle Türkiye iş dünyasının bir araya geleceği, ‘İşbirliği ve Fırsatlar’ toplantıları da gerçekleştirilecek.

 

 

 

Marmara Grubu Vakfı tarafından, 7-9 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi, WOW Hotel Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.