Papandreu İstanbul’daydı

Global Siyasi Eğilimler Merkezi (Gpot) 27 Şubat’ta Türkiye-Yunanistan ilişkileri üzerine düzenlediği yuvarlak masa toplantısında eski Yunanistan Başbakanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu’yu ağırladı.

Selin NASİ Dünya
3 Mart 2015 Salı

Programı çerçevesinde İstanbul ve Ankara’da sosyal demokrat parti liderleri ve düşünce kuruluşlarıyla görüşen Papandreu, toplantıda Yunanistan’daki Syriza zaferi, AB-Yunanistan ilişkileri ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceği üzerine görüşlerini paylaştı.

Ekonomik sorunların hem ulusal hem de küresel boyutuna dikkat çeken Papandreu, AB içindeki siyasal iniş çıkışlardan da bağımsız değerlendiremeyeceğini belirtti. Bugün Yunanistan’da karşımıza çıkan krizi sadece Yunanistan'ın sorunu veya Yunanistan’ın sorunun kendisi olarak görülmesine karşı olan Papandreu’ya göre sorunun özünü, 2008 krizine ABD’den farklı olarak AB'nin bütüncül ve ortak bir çözüm getirememiş olması. Bankaları kurtarma yolunu seçen ABD’ye karşılık AB’nin bu yönde ortak bir inisiyatif başlatmak yerine ulusal düzeyde ülkelerin kendi finansal düzenlemelerini yapma yoluna gitmeleri uzun vadede ekonomik olarak avantajlı ve dezavantajlı bölgeler ve hatta devletler çıkmasına yol açtı. Bu gelişmelere küreselleşmenin yan etkilerini de ekleyen Papandreu Avrupa’da giderek artan milliyetçilik ve yabancı düşmanlığını da bu şekilde açıklıyor.

Yunanistan’da önümüzdeki dönem ekonominin sağlıklı bir zemine oturabilmesi için öncelikli olarak Syriza’nın kendisinden beklenen reformları gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çizen Papandreu, reformların ülke içinde belli kesimlerin çıkarlarını zedeleyeceğinden Syriza için zor ve meşakkatli bir süreç öngörüyor. Ayrıca koalisyon ortağı olan aşırı sağ Anel Partisi’nin varlığını da bir başka sorun olarak görüyor.

Türkiye-Yunanistan ilişkileri konusunda ise, yıllar önce kaybettiğimiz eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem zamanındaki yakınlaşmaya değinen Yorgo Papandreu, ortak değerlere sahip iki ülkenin ulusal çıkarlarını bu değerler üzerinden tanımlamaları gerektiğini söyledi. Bölgesel işbirliğinin iki ülkenin de menfaatine olduğunu vurgulayan Papandreu, geçmişte dış politika konularında birlikte hareket etmenin nasıl verimli sonuçlar doğurduğundan yola çıkarak “Birlikte daha güçlüyüz,” mesajı verdi.