Nazilere karşı direnişte Noor Khan’ın öyküsü

Churchill’in elit Özel Operasyon Servisi tarafından Paris’te telsizci olarak görevlendirilen Noor Inayat Khan’ın Dachau ölüm kampında sonlanan yaşam öyküsü ‘Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story’ adıyla beyaz perdeye aktarıldı.

Nelly BAROKAS Kültür
24 Eylül 2014 Çarşamba

Michael Wolfe ile Alex Kronemer tarafından 1999’da kurulan Unity Productions Foundation (UPF) medyada eğitimi amaçlayan bir kuruluş. Bu kuruluşun girişimi ile üç kez Emmy ve Akademi ödülleri sahibi Robert H. Gardner’in yönetmenliğinde, Oscar ödüllü Hellen Mirren’in seslendirmesiyle gerçeğe dönüştürülen ‘Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story’ adlı 60 dakikalık film, İkinci Dünya Savaşı’nın bilinmeyen bir kahramanını konu ediniyor.

Noor Inayat Khan’ın olağan dışı bir yaşamı oldu. Soylu Hintli Sufi bir ailenin kızı olarak 1914’te dünyaya geldi. ABD’de Perry Baker adlı üvey bir kız kardeşi vardı. Çocukken ailesiyle Tolstoy’un oğluna ait bir arabayla devrimci Moskova’daki kaos ortamından kaçtılar. Yerleştikleri Paris’te babasının öğrencileri ile dolu bir malikânede büyüdü. Batılılar gibi giyinmeye başlayan arp virtüözü Khan, Sorbonne’dan mezun oldu ve çocuk masalları konulu bir kitap yayınladı.

Bir yıl sonra, 1940’ın mayıs ayında Almanlar Paris’i işgal etti.  Noor Inayat Khan annesi, erkek kardeşi ve kız kardeşi ile Bordeaux’dan İngiltere’ye kalkan son gemi ile oradan kaçtı. 1942’de Churchill’in elit Özel Operasyon Servisi (SEO) tarafından Paris’te telsizci olarak çalışmak üzere görevlendirildi. İngiltere operasyona hazırlanırken, Khan’ın gizli çabaları Fransız yer altı güçlerine destek verdi. SOE ajanları arasında telsiz operatörü herkesten daha tehlikeli bir göreve sahipti çünkü işgalciler sinyalleri yakalama konusunda uzmandılar. Khan’ın hizmeti 1943 Haziran’ından Gestapo tarafından tutuklandığı ekim ayına kadar devam etti. Hareketli yaşamı ve 1944 yılında Almanya’nın Dachau esir kampında öldürülmesi ‘Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story’ adlı bir filme konu oldu. Khan ölümünden sonra İngiliz ve Fransızlar tarafından sivil ve askeri törenle anıldı. İngiltere genç kızın anısına bir pul bastı.