Rahibeler ve konukları

Yarım yüzyıldır işlettikleri konukevinde Holokost kurtulanlarını ağırlayan, onların çektiği acıları bir nebze unutturmaya çalışan Luteryen rahibeler, misyonlarını tamamlamanın huzuru ile Kudüs’ü terk edecek

Nelly BAROKAS Kültür
1 Mayıs 2014 Perşembe

Kudüs’ün Talpiot bölgesi yakınında yarım yüzyıldır beyaz giysileri ile göz aşınalığı yaratan rahibelere artık orada rastlanmayacak. Evangelist rahibelerin Ein Gedi caddesinde yer alan konukevi Beit Avraham artık kapılarını kapıyor.

Beit Avraham 1961 yılından beri Holokost kurtulanları için bir konukevi işlevi görmekteydi. Günümüzde çok az sayıda Holokost kurtulanı hayatta kaldığı için, rahibeler görevlerinin son bulduğuna kanaat getirdiler. Rahibe Gratia da bu konukevini yönetmeye yardımcı olmak üzere  çok uzun yıllar önce Avusturya’dan Kudüs’e gelmiş.

Şimdilerde oldukça sakin olan Beit Avraham’da bir zamanlar rahibeler nefes alacak zamanı zor bulurlarmış. Yıllarca, ayda iki kez ülkenin her tarafından gelen Holokost kurtulanları, 10’ar kişilik gruplar halinde, sekiz gün boyunca dinlenmek ve rahatlamak üzere bu konukevinde ağırlanmışlar. Hıristiyan Almanların maddi desteği ile rahibeler konuklarına kaşer yemek pişirirler, onlara çeşitli aktiviteler ve Kudüs’te geziler düzenlerlermiş. Birçok Holokost kurtulanı bu olasılıklardan yararlanmak için kendilerini bekleme listesine yazdırırlarmış.
Beit Avraham 1961 yılının nisan ayında kapılarını açtığında her açık pencereden Eichmann duruşmasının radyodan ayını duyulmaktaydı. Rahibe Gratia o dönemden söz ederken, “Zor zamanlardı. Holokost kurtulanlarının bizlere nasıl güvendiğini, kendileri için birşeyler yapmamıza izin verdiklerini bilmiyorum,” demekte.

ALMAN KURUCULAR

Bu Hıristiyan organizasyonu 1947 yılında Alman teolog ve entelektüel Dr. Klara Schlink ile Erika Madauss tarafından kuruldu. 1933-1935 yılları arasında Hıristiyan Alman Öğrencileri Birliği’nin Kadınlar Bölümü başkanı olan Schlink, Nazilerin Yahudi öğrencilere yönelik ayrımcı politikalarına karşı çıkıyordu. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Schlink, Yahudileri korumak suçuyla iki kez Gestapo tarafından sorguya çekildi. Schlink ile Madauss 1948’de rahibe oldular, biri Basilea, diğeri Martyria olarak adlarını değiştirdiler.

Nazilerin suçlarından, ayrıca Hıristiyanların 2000 yıl süresince Yahudilere çektirdiklerinden duydukları azapla iki rahibe 1957’de göç ettikleri İsrail’de hastanelerde çalıştılar. Birkaç yıl sonra da Beit Avraham’ı açtılar.

YILLARIN BİRİKEN ANILARI

Rahibe Gratia, içinde sarı bir Davut yıldızının bulunduğu bir çerçeveyi anı olarak saklıyor. Orada konaklamış bir Holokost kurtulanına aitmiş. Rahibelere teşekkür ifadesi olarak hediye etmiş yıldızını.

Beit Avraham rahibeleri çok değer verdikleri bir albüme sahipler. Albümde, bu konukevinde konaklamış Holokost kurtulanlarının fotoğrafları var. Rahibeler ayrıca konuklarının isimlerinin yer aldığı düzgün kayıtlar tutmuşlar.

Holokost kurtulanları son yıllarda doğal sebeplerle bu dünyadan göç edip sayıları giderek azaldıkça Beit Avraham’ın işlevselliği de giderek yok oldu. Bu nedenle rahibeler şimdilerde Beit Avraham’ı satışa çıkardılar. Geniş bir alana yayılan taş yapıya 4,5 milyon dolar değer biçilmekte.

Bu durumda rahibeler Almanya ve Avusturya’ya geri dönecekler. Ancak iki yıl kadar önce İsrail vatandaşı olan rahibe Gratia’nın Kutsal Toprakları terk etmeye hiç niyeti yok, “Ben İsrail halkının bir parçası olmak istiyorum” demekte.

Görevlerini tamamlamış olmanın hazzı ile rahibeler duygularını şu sözlerle ifade etmekteler: “İsrail bize Holokost kurtulanlarına sevgimizi ifade etme olanağını sağladı. Bizler tüm hayatımızı buna adadık, Yahudilerin çektiği bunca acıların yanında bizim yaptığımız suda bir damla tabii ki…”