Gösteri Sanatları Ajanda’m

Bahar kapıda, pek yakında hepimiz kapalı mekânlarda oturmak yerine açık havada dolaşmayı tercih edeceğiz. Geceleri henüz ısınmamışken, dışarıda hava daha serinken, bence şimdi gösteri sanatları izleme zamanıdır!

Aylin YENGİN Yaşam
9 Nisan 2014 Çarşamba

Notre Dame de Paris

Fransa’nın en başarılı müzikali 22 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında Zorlu PSM Ana Tiyatro’da sergilenecek. Victor Hugo’nun ölümsüz romanı ‘Notre Dame’ın Kamburu’ndan sahneye uyarlanan eser insanların değer verdikleri şeyleri nasıl ayakta tutabileceğini büyülü atmosferiyle gösteriyor. Luc Plamondon ve Richard Cocciante’nin modern sahneye uyarladığı klasik bir aşk hikâyesi olan müzikal; müzikleri, oyunculukları ve kostümleriyle izleyenleri 1800’lü yıllara götürüyor. 1998 yılında Paris’te Palais des Congres’de ilk kez sergilenen Notre Dame de Paris, 10 milyonu aşkın CD ve DVD satışı ve 8 milyondan fazla bilet satışı başarısına ulaştı. Henüz ilk yılında en çok bilet satışı yapan prodüksiyon olarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdi ve dünyanın birçok ülkesinde ‘En İyi Müzikal’ seçildi. Efsane şarkısı ‘Belle’, Fransız televizyon izleyicileri tarafından 20. yüzyılın en iyi şarkısı seçildi. Will Jennings’in uyarlamasıyla İngilizce olarak sahnelenecek müzikali kaçırmayın.

Tiyatro Festivali

Geçtiğimiz festivale Thomas Ostermeier’in yönettiği Hamlet oyunuyla konuk olan Schaubühne Berlin, bu kez Henrik Ibsen’in sarsıcı yapıtı Bir Halk Düşmanı ile İstanbul’da. Hem Avrupa’da hem de dünyada büyük beğeniyle takip edilen Thomas Ostermeier, 2009’da sahneye koyduğu Henrik Ibsen’in John Gabriel Borkman yorumuyla Grand Prix de la Critique de France, Hamlet yorumuyla da Barcelona Critics Prize ile ödüllendirildi. Schaubühne Berlin topluluğunun dramaturg Florian Borchmeyer ve yönetmen Thomas Ostermeier işbirliğiyle sahneye koyduğu çarpıcı Bir Halk Düşmanı uyarlaması, Ibsen’i çevre ve finans krizlerinin modern dünyasına başarıyla taşıyor. Bu güncel ve mizah dolu yorum, güçlü finaliyle de seyircilerini oyun sonundaki tartışmaya dâhil ediyor. Oyun Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde üç gün üst üste (27-29 Mayıs) seyircilerle buluşacak. Farklı kategorideki biletler 90 ile 200 TL arasında.

Nazım’la buluşma

3MOTA oyuncularının bu sezon ikinci oyunu ‘Ben, Nazım, Yaşarken ve Ölürken...’ SAHNE3’te, 4-25 Nisan tarihleri arasında seyirci ile buluşuyor.  Ahmet Cemal’in kaleme aldığı oyun, Nazım Hikmet’i ele alırken, bilindik, alışılagelmiş bakış açılarını, şiirlerini ya da dizelerini içermiyor, bunun yerine Nazım’ın farklı zamanlarını ele alıp, bıraktığı izlerin peşine düşerek, özgün bir metinle, herkesin kendine ait Nazım’larını ortaya çıkarmasına öncülük ediyor. Yönetmenliğini Ümit Çırak’ın yaptığı oyunun dramaturgisi; Nazım Hikmet’in dava uğruna yollara düştüğü yıllarını, kendi yurdunda hapis yattığı yıllarını ve hapisliğinden sonra, yurt dışında geçirdiği sürgün yıllarını yaşayan Nazım’ları aynı sahnede buluşturuyor. Tolga Çıklaçiftçi, Yiğit Kirazcı ve Hakan Ummak ‘Nazım’ rolünü üstlenirken, Ümit Çırak ve Çağatay Çatal ‘Anlatıcı’ olarak rol alıyor. 


DOT’ta seçim bitmedi

Yerel seçimler bitti ama DOT Tiyatro’da seçimler ‘Dövüş Gecesi / Fight Night’ ile sürüyor. Dövüş Gecesi, seyircinin oylarıyla yol alan ve yön değiştiren bir “demokratik sistem simülasyonu”. Alexander Devriend tarafından kaleme alınan ve Murat Daltaban tarafından yönetilen modern seçim sisteminin çetrefilli yapısını ve tuzaklarını keşfetmeye çalışan oyun, “neye göre oy veririz?”, “bizi belli bir adaya oy vermeye iten şey nedir?”, “seçmen ve adaylar arasındaki ilişkinin derininde ne yatar?” gibi seçim sürecine dair kritik sorulara cevap arıyor. Başrollerinde Ece Dizdar, Gizem Erdem, İbrahim Selim, Mert Öner, Pınar Töre, Serkan Altunorak, Tuğrul Tülek’in yer alığı oyun, seçmenin ‘çoğunluk’ ve ‘azınlık’ fikirleriyle olan ilişkisini kurcalarken, çoğunluğun kurmaya meyilli olduğu tahakküme dair de söz söylüyor. Nisan sonuna kadar salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi geceleri saat 21.00’de.