Renkli Hanuka

Yahudilerin en önemli bayramlarından biri olan Hanuka geçtiğimiz hafta boyunca birbirinden renkli etkinliklerle kutlandı. Her yaş grubu için eğlencelerin düzenlediği boyunca Hanuka mucizesi bir kez daha hatırlandı.

Toplum
4 Aralık 2013 Çarşamba

UÖMO: “Sekiz gündür hanuka, sekiz neşeli gün”

197’si çocuk 600’e yakın konuk, 24 Kasım Pazar günü Ulus Özel Musevi Okulları’nda düzenlenen “Hisseli Hanuka Kumpanyası” temalı partiye katıldı. Partide çocuklar, aileleriyle birlikte Hanuka’yı simgeleyen eğlenceli faaliyetler yaptılar, Hanuka temalı golf sahasında aileleriyle keyifli saatler geçirdiler. Amram Oditoryumu’nda lazer şov eşliğinde UÖMO öğretmenleri ve lise öğrencilerinin sahnelediği Hanuka hikâyesini kahkahalar ve alkışlar eşliğinde izlediler. Gösterinin sonunda İzzet Bana eşliğinde sahne alan anaokulu öğrencileri “Sekiz gündür hanuka, sekiz neşeli gün” gibi birbirinden güzel İspanyolca ve İbranice şarkılar söylediler. Gösteri süresince söylenen, anaokulu öğretmenlerinin bayrama uyarlanarak seslendirdiği ve UÖMO Orkestra öğretmenlerinin aranje ettiği “Hisseli Hanuka Kumpanyası” şarkısı güne damgasını vurdu.

Bayram haftası boyunca farklı yaş guruplarına özel etkinliklerde öğrenciler, Hanuka’yı dans müzik ve ışık gösterileri eşliğinde kutladı. Lise –ortaokul töreninde Rav  İsak Alaluf, Hanuka mumlarının hikâyesini anlatan farklı ve etkileyici bir konuşma yaptı. Simgesel olarak, barış, bilgi, anlayış, sevgi, maneviyat, özgürlük, adalet ve umut olarak nitelendirdiği mumların hikayesinin ardından Alaluf  “Hayatta karşımıza her zaman zorluklar çıkabilir. Kültürümüzü, kimliğimizi yok etmek isteyenler neredeyse emellerine ulaşmış dahi olabilir. Tarih boyunca umudunu canlı tutan bir toplum olduğumuzu unutmayın. Sizler geleceğimizin güvencesi olan gençler olarak, umudunu korudukça gelecek daha da aydınlık olacaktır,” 

Buzda Hanuka 

Nazlı Doenyas

Aşkenaz Sinagogu Rav Akaali Rav Mendy Chitrik, eşi Chaya, Aşkenaz Cemaati’nin ve bağışseverlerin desteği, Leon Cibili’nin organizasyonu ile pazar günü Metro City İcessporto’da bir Hanuka partisi düzenledi.

Hanuka partisine, aralarında Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh’nin de bulunduğu 800’den fazla davetli katıldı.

Tavanı rengârenk balonlarla süslenen buz pistinin duvarında balonlardan yapılmış dev bir Hanukiya, ayrıca dönen topaç ve Hanukiya gibi bayramın sembollerini yansıtan lazer gösterisi, tüm gün boyunca devam etti. Kimi çocuklar ve gençler buz pateni yaparken, kimileri animatörler ile balonlara şekiller verme, yüz boyama ve benzeri faaliyetlerle eğlendi. Gün boyunca devam eden döner, pilav, pide ziyafetinde tatlı olarak, Hanuka’ya özel ponçikler verildi. Konuklara verilen tüm içecekler Alcoholoco ekibi tarafından karşılanırken, davetin neşeli posterleri, Poligon Reklamcılık’ın desteği ile hazırlandı.

Çocuklara dağıtılan ufak hediye toplarındaki hediyeler de, Hanuka ruhunu yansıtan topaç ve para şeklinde çikolatalardan oluşuyordu.

Gün boyunca, Tayland’da, İsrail’de, Amerika’nın çeşitli şehirlerinde, Rusya’da, Avrupa’da ve dünyanın diğer farklı yerlerinde kimi zaman bir filin sırtında, kimi zaman bir cipte, kimi zaman yolda yapılan Hanuka kutlamalarından görüntüler, Mix Music’in desteğiyle, neşeli Hanuka şarkıları eşliğinde ekrana yansıtıldı.

Partinin en ilginç yanlarından biri, buz pistinin ortasına yerleştirilen, buzdan Hanukiya idi. 1,5 metre boyundaki Hanukiya, Rav Chitrik, partinin tüm detaylarıyla yakından ilgilenen Leon Cibili ve davetlilerden Leon Esim, Hayati Yanni ve Sabi Sevevi tarafından yakıldı. Bu sırada kısa bir konuşma yapan Rav Chitrik, Hanuka Bayramı’nın anlamından bahsetti. Hanuka’nın, ‘Işıklar Bayramı’ olduğuna dikkat çeken Rav Chitrik, karanlıkta herkesin aynı göründüğünü, ancak ışık olduğunda insanların değişik olduklarının fark edildiğini anlattı. Hanuka’da, bu ‘Işık Bayramı’nda, farklı olma ve farklı yaşama hakkının kutlandığını vurguladı. Yunanlıların, herkesin ‘aynı’ olmasını, herkesin ‘Yunanlı’ olmasını istediğine, ama Yahudilerin bundan farklı olmak, ‘kendileri’olmak istediğine dikkat çekti. “İşte bu yüzden Hanuka Bayramı, bizim özgür olma, farklı olma, Yahudi olarak yaşama hakkımızın kutlandığı çok özel bir bayramdır,” dedi.

Rav Mendy Chitrik daha sonra, Hanuka partilerine gösterilen ilginin her yıl arttığını ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gelecek sene daha fazla kişiyi rahatça konuk edebilmek için daha büyük bir yer araştırmaya başladığını söyledi.

 

Caddebostan Sinagogu’nda umut dolu Hanuka kutlaması

Mois Gabay

Geçtiğimiz pazar günü Caddebostan Sinagogu, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı temsilcileri, Talmud Tora çocukları ve ebeveynlerinin yoğun katılımıyla dopdolu bir Hanuka kutlamasına ev sahipliği yaptı. 

Caddebostan Sinagogu’nun Hanuka kutlaması hem bilgilendirici hem de eğlenceli idi. Pazar sabahı Hahambaşı Rav Haleva’nın gelişi ile başlayan gösterinin açılışı Keren Şemeş grubunun  ‘Baruh Aba/ Hoş geldiniz’ parçası ile gerçekleşti. Programın her bölümünde şarkıları ile bayram gününü şenlendiren grup büyüklerden tam not aldı.

Hanukiya’nın yakılmasının ardından günün ilk konuşmasını Kadıköy Hemdat İsrael Vakfı Başkanı Mayir Saranga yaptı. Başkan Saranga’nın tüm kurumlarımıza mesaj niteliğinde olan konuşması şöyleydi:

 “Sinagoglarımızın sadece dua evi (Bet Tefila) değil, aynı zamanda Bet a Knesset ve Bet Midraş olarak hizmet etmesi için daha yapacak çok işimiz var. Hiç sabit gelirimiz olmadığı için, tüm bu çalışmalar cemaat üyelerimizin gönülden verdikleri bağışlar ve başta yönetim kurulu üyesi kardeşlerim olmak üzere, gönüllülerimizle, personelimizle uyumlu ve hoşgörülü bir çalışma ile gerçekleşiyor. Kapımız faaliyetlerimize katılmak, destek vermek, ortak çalışmalar gerçekleştirmek isteyen herkese, tüm vakıf, dernek ve kurumlarımıza sonuna kadar açıktır. Yaşadığımız dünyada sadece kendimiz için yaşamak olanaksızdır. Bizleri gerek cemaatimize, gerek toplumumuza gerek tüm insanlara bağlayan bağlar vardır. Bu bağlar arasında iyi davranışlarımız bizlere onur olarak geri döner.  Bizler, sinagoglarımız, midraşlarımız, kütüphanemiz, mikvemiz, mutfağımız ve mezarlıklarımızla cemaat üyelerimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu hizmetleri verebilmek için gönüllülerimizle, vakıf, dernek ve kurumlarımızla sürekli işbirliği içinde olmanın büyük bir önemi olduğunu düşünüyoruz.”

Programın başında sunulan barkovizyon gösterisi kutlamayı renklendiren anlardan biriydi. 2013 yılının birkaç yabancı hit parçasının Arye Valansi’nin yazdığı sözlerle uyarlamaları sinagogdaki herkesin tempoya ayak uydurmasını sağladı. Talmud Tora gençlerinin yaratıcı ve eğlenceli tanıtımlarının ardından Teva’ya bu kez Minix Anaokulu öğrencileri Hanuka şarkıları söylemek için geldiler. Ebeveynlerin bu unutulmaz anların kaydını almak için adeta yarışa girdiği anlarda, İzzet Bana ve Meri Chaban’ın komutları ile minikler şarkıları mırıldanmaktaydılar.

Günün ikinci konuşması ise Talmud Tora Caddebostan Başkanı İzak Babat tarafından gerçekleştirildi. Başkan Babat, Hanuka’nın tarihsel referanslarına değindiği konuşmasında Talmud Tora’nın şu anki durumu ve toplumsal sıkıntılara da satır aralarında değindi. Babat,  Hanuka’nın bizlere, her ne koşulda olursak olalım kimliğimizi korumamız gerektiğini hatırlattığını, yaşadığımız toplumda bunu yapabilmenin, sadece ve sadece bizleri binlerce yıl ayakta tutmuş Tora ile mümkün olabildiğini açıkladı.

Her konuşmadan sonra salonu şarkıları ile renklendiren Keren Şemeş grubu daha sonra Teva’yı tiyatro gösterisine bıraktılar. Tiyatronun video ile desteklendiği skeçte ‘Bet Amikdaş’ın ışığının Elazar’a “kalbinizin sesini dinleyin” demesi ve Helen kültürü ile Yahudilik arasında gidip gelen Elazar’ın doğru yolu bulması canlandırıldı. İki kişilik oyunda,  genç oyuncular her felâketin içinde bir umut ışığı taşıdığını ve Yahudiliğin dünyaya ışık tutacağını canlandırdılar. Tiyatro gösterisi  “Tanrı milletini kutsayacak ve özgür kılacak” duası ile son buldu.

Gösteri sonrasında söz alan Rav Adoni ise gençlerin çalışmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Konuşmasında, “Hanuka bize bir mucize anlatır; bu Tanrının mucizesi ve zaferidir. Ancak bu mucizenin gerçekleşmesi için biz iman edenlerin, ilk adımı atması gereklidir. Tıpkı Bet Amikdaş’taki inananların Kaşer yağı Menora’ya döktükleri gibi biz de hayatta o ilk adımı atmalı ve sonrasında Tanrı’nın mucizesini beklemeliyiz. Allah bize yardımcı olacaktır. Hag Sameah,” dedi.  

Günün en alkış alan konuşması ise Cemaat Başkanı İshak İbrahimzade tarafından yapıldı. Rav Adoni’nin toplum önünde konuşulurken hazırlanılması gerekliliğini tersine başkan İbrahimzadeh bugüne özel bir konuşma hazırlamamasını nedeni ile açıkladı:  

“Burada kendimi bir toplum önünde konuşuyor gibi değil, ailemle konuşuyor gibi hissediyorum. Bu yüzden de gördüklerimden, dini bilgim doğrultusunda ve içimden geldiğince size sesleneceğim. Zaten dini bir yanlışımız olursa Hahambaşımız düzeltirler. Allah iyi ki tüm mitsvaları erkeklere vermemiş, yoksa bugün bu sıraları biz erkeklerin hanımlarımız kadar çocuklarla doldurduğunu belki de göremezdik.”

Konuşma esnasında miniklerin çıkardığı gürültü sonrası ebeveynlerin onları susturmaya çalıştığını gözlemleyen başkan o anda söylediği söz ile dakikalarca alkışlandı. “Sevgili anne babalar, lütfen çocuklarınızı susturmaya çalışmayın, onların bizi değil, bizim onları dinlemeye ihtiyacımız var.” Konuşmasında İbrani tarihinden referanslar veren Başkan İbrahimzadeh, tarihimiz boyunca işlediğimiz hataların da üstünden geçti. “Tanrıdan Tora’yı alıp üstüne altın buzağı yaptık. Eretz İsrael yerine Mısır’da sürgün olmayı seçtik. Yosef’in rüyasını yanlış yorumladık. Hepimiz birer aileysek bu ailede babalarımız güneş annelerimiz ise aydır. Yosefler ise çocuklarımızdır. Biz eğer onların önünde mutlulukla eğilip, onları dinleyebiliyorsak işte o zaman asimilasyonu engelleyebiliriz. Biz hiçbir zaman çocuklarımızı feda edemeyiz, biz ancak kendimizi feda edebiliriz. Çocuklarımızın özellikle söyledikleri şarkıların anlamını öğrenmesi o şarkıları hissederek söylemeleri için önemlidir. Çünkü biz şarkılarımızla hayatı öğreniriz. Tıpkı çocuklarımız gibi yaşı geçkin çocuklarımızı da dinlemek zorundayız. Çocuklarımız Sinai’den yeni gelenler, yaşlılarımız ise Sinai’ya en yakın olanlar olarak bize öğretecekleri çok şey vardır. Dışarıdakileri de buraya getirmek, hepimizin görevidir. Siz ise bize rağmen, hatalarımız olur ise onlara rağmen asla buralara gelmemezlik etmeyin.”

Konuşma sonrasında Keren Şemeş grubu bu kez Aleluya şarkısının uyarlaması ile bir dans gösterisi sundular. Günün son konuşması ise Hahambaşı Rav İsak Haleva tarafından gerçekleştirildi. Hahambaşı Haleva ise konuşmasında entegrasyon ile asimilasyon arasında giden ince çizgide yaşanan tehlikenin altını çizdi:

“Az evvel tiyatro gösterisinde gördüğümüz gibi Yosef ile Elazar’ın yaşadığı dönemde muhteşem bir Helen kültürü mevcuttu. Helenler felsefe, müzik, edebiyat ile tarihe birçok güzellik katıp ilerlemişlerdi. Bunu fark eden Ravlarımız bir goydan yağ almayı yasaklayarak bize entegre ile asimilasyonun tehlikesini göstermişlerdir. Entegre olmak güzeldir ancak asimilasyon toplumumuzun sonudur. Ne zaman ki tekrardan Bet Amikdaş’a girildi, işte o zaman tek günlük kaşer yağı bulabildiler. Tanrı bu bir günlük yağın sekiz gün yanması mucizesi ile Hahamların ve bilgelerin koyduğu bu alahayı da bir anlamda kabul edip, onaylamıştır. Ne yazık ki, Helen’den sonra gelip asimile olan Roma İmparatorluğu bile Helenlerin altında kaybolmuştur. Tarihte kültür olarak Greco-Romen kültürü olarak kalmıştır. Yahudilik ise asırlar boyu asimilasyon ile mücadele edip ayakta kalmıştır. Dileğim bugün gördüğümüz bu muhteşem tablonun evlerimizde de devam etmesidir. Burasının vitamin ve oksijeni manevi dünyamıza her daim güç verecektir. Tıpkı tiyatroda gördüğümüz gibi, zaman zaman zorluklar olsa da bize en yakışan yer Keilalarımızdır.”

Hanuka kutlaması Ehal’in açılması ve topluca okunan Anoten duası ile son buldu. Anne babaların çabaları, çocukların coşkuları ile bir karnaval havasında geçen kutlama sunulan sufganiyalar ile sinagog çıkışı da devam etti. Nice coşku dolu Hanuka bayramlarına, emeği geçen herkese teşekkürlerimizle. Hag Hanuka Sameah.

   

Talmud Tora Ortaköy Hanuka gösterisi

1 Aralık Pazar günü Alef’te düzenlenen Hanuka Bayramı kutlamalarına, Talmud Tora Ortaköy Malahim grubu skeç, koro ve dans gösterisi ile katıldı. Annelerin çocuklarıyla el ele sahneye çıkıp Çaça dansını yaptıkları bölüm, izleyenlere keyifli anlar yaşattı. 5-6 yaş grubu kız ve erkek çocukları, yağdanlık kılığına girerek, Hanuka Bayramı’nın ana temasını ve mesajını iletti. Gösterinin sonunda salondaki herkes piste çağrıldı ve üç nesil bir arada,  Hava Nagila müziği eşliğinde dans edildi.