Clara Seren Amram Şalom´da : Clarita’s Way Felsefesi

Clarita’s Way bütün insanların daha sağlıklı olmaya, ama yine de nefis şeyler yemeye davet ediyor...

Clara Haia AMRAM Köşe Yazısı
14 Kasım 2012 Çarşamba

Clarita’s Way bütün insanların daha sağlıklı olmaya, ama yine de nefis şeyler yemeye davet ediyor...

“Herkesi” diyorum, çünkü yaşınız kaç olursa olsun en iyi şekilde hissedip en güzel şekilde görünmeye, sağlıklı, fit ve enerjik olmaya ihtiyacınız vardır. Bu nedenle, sağlıklı beslenme, dengeli yaşam tarzının en belirgin olgularından birisidir. Ağzımıza koyduğumuz her lokma yiyecek vücudumuzun, kaslarımızın ve kemiklerimizin bir parçası olur. Bu tıpkı evlerimizi temiz tutmaya çalışırken gösterdiğimiz emekle benzeşir. Aynı çabayı, vücutlarımız, yani ruhlarımızın evi, için de sarf etmeliyiz.

Yüzyıllar önce Romalılar şöyle demiş: “In corpus santi, mente santa!” (Sağlıklı vücut, sağlıklı düşünce!)

Her geçen gün nasıl yemek yememiz ile ilgili yeni bir diyet veya yaklaşım ortaya atılıyor...

Çok fazla bilgi aklımızı karıştırıyor. Ve her gün yeni ‘çöp’ yiyecekler piyasaya sürülüp büyük reklamlarla tanıtılıyorlar. Rengârenk, göz alıcı ambalajlarıyla dikkatimizi çekmeye çalışıyorlar. Asıl soru şu: “Bunlar gerçek besinler mi?” Rengini gerçek renkli besinlerden alan yiyecekler yerine çocuklarımızın beynini bu rengârenk AMA yapay gıdalarla

yıkıyorlar. Yine de tabiat çok bilge bir annedir ve keyfini sürmemiz için ihtiyacımız olan bütün besinleri barındıran geniş ve rengârenk bir kiler yaratmıştır. Taze meyveler,sebzeler, tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, baharatlar, bitkiler... Doğadaki her rengin farklı bir faydalı amacı vardır. Doğanın bu hediyeleri ile lezzetli yemekler hazırlamak, hem basit, hem de eğlencelidir!  Bu sayfada  çeşit çeşit renkte, enfes, sağlıklı ve faydalı ve genellikle hazırlaması kolay yemekleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Biz insanlar, sadece sağduyumuz ve zekâmız ile değil, İÇGÜDÜ ve SEZGİLERİMİZLE de hayatta kalmaya yönlendirilebiliyoruz. Kısacası doğamızla uyumlu yaşıyoruz. Ve o zaman sezilerimizle biliyoruz ki, doğanın bize hediye ettiği tüm güzellikler, bize izlememiz gereken en doğru yolu sunuyorlar. Doğru olan DOĞAL OLANDIR!

 

EFSANEVİ VE KARŞI KOYULAMAZ HALA EKMEĞİ

Kepekli un ile yapılmış!

ÇİFTE FAYDALIDIR!

“Gelenek Gelenek!!!”... Damdaki Kemancı filminin unutulmaz şarkısını kim hatırlamaz ki? İşin aslı, inancımız ne olursa olsun, ailelerde farklı bir bağ oluşturan özel bir iletişim, sıcaklık, nezaket, aidiyet ve devamlılık hissi Geleneklerle nesilden nesile geçiyor... Biz her Cuma bu saç örgüsü ekmeği evimizde pişiriyoruz. Hamurunu hazırlamaya sabahın

erken saatlerinde başlıyoruz, saatler öğlene yaklaştığında ise sıcaklığı, tatlı ve karşı koyulamaz aroması bütün evi kapliyor...

Şimdi sizlere bu nefis geleneksel HALA ekmeğinin tarifini veriyorum.

HAZIRLANIŞI

• Küçük bir kâsede kuru mayayı ılık suda (veya sütte) eritin.

• 1 yemek kaşığı şeker ve 3 yemek kaşığı un ilave edin. İyice karıştırın. Üzerine bir havlu kapatıp yaklaşık 15 dakika beklemeye alın. Bu sırada başka bir kâsede şeker, yumurtalar, yağ, tuz, vanilya ve suyun (ya da sütün) kalan kısmını karıştırın. Sonra bir kenara koyun.

• Bir başka büyük plastik kâseye bütün unu dökün ve tam ortasında ellerinizle bir çukur yapın. Tam ortasına (kabarmış olan) maya hamurunu ve diğer karışımı (yumurta, şeker vs.) dökün. Hepsini güzelce ellerinizle karıştırın. Ellerinizle yoğurun, 5 dakika sonra oldukça homojen bir hamur olacaktır. Bu hamuru streç film ile sarın üzerine havlu koyup yarım saat bekletin.

• Yarım saat sonra bıraktığınız hamurun yaklaşık 4 katı kabardığını göreceksiniz. Tekrar ellerinizle yoğurun (daha iyi yoğurmak için kâseden dışarıya alın). Tekrar üzerini sarıp aynı işlemi bir kez daha yapın.

• Artık hamurumuz şekillendirilmeye ve pişirilmeye hazır. Tezgâhınızın ya da temiz bir masanın üzerini yağlayıp hamuru oraya aktarın. Ellerinizi de iyice yağlayın. Hamuru yumruklarınızla ezerek birkaç dakika boyunca yoğurun (kol kasları için harika bir egzersizdir) • Hamuru elinize alın ve ellerinizle yaklaşık elma büyüklüğünde parçalara bölün (yaklaşık 12 tane). Her birini kalın birer salatalık şekline getirin.

• Üç tanesini alın, en altlarını bir araya getirip örgü yapmya başlayın (tıpkı saçınızı örerken yaptığınız gibi). Kalan hamurlara da aynı şeyi yapın.

• Örülmüş somunları yapışmaz pişirme kâğıdının üzerine ya da özel ekmek pişirme kaplarına koyun. Yaklaşık 30-40 daha dinlenmeye bırakın, böylece iki katı kabaracaklardır. Sonra... • Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün ve susam veya haşhaş tohumu serpiştirin.

• Önceden ısıtılmış fırında 160°C’de 40-45 dakika pişirin.

• Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

İpucu: Hamuru dinlendireceğiniz zaman rüzgârlı veya soğuk bir yerde değil, sıcak bir yerde bekletirseniz maya çok daha çabuk kabarır.

Not: Bu ekmeği isterseniz daha ufak veya yuvarlak şekilde örebilirsiniz. Hatta dilerseniz içini çikolata, mastik, ceviz veya tarçınla da doldurabilirsiniz.

 

CESARETİNİZ KIRILMASIN

ilk denemede asla en iyi ekmeği yapamazsınız, ama pes etmeyin. Birkaç denemenin ardından süper olacaktır. Şu deyimi unutmayın: “pratik yapmak mükemmelleştirir”

MALZEMELER

1 kg kepekli un

1/2 lt ılık su veya daha lezzetli olması için süt (yağ oranı düşük olabilir)

1/8 çay kaşığı tuz,

8 yemek kaşığı esmer şeker

Yarım bardak sıvı yağ, 4 yumurta +

2 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

2 yemek kaşığı susam

10 gr aktif kuru maya, 10 gr vanilya