Melekleri tanıyalım

Rav Mendy Chitrik, meleklerle ilgili bilmek istediğimiz tüm soruları yanıtladı.

Nazlı DOENYAS Kavram
15 Ağustos 2012 Çarşamba

Melekler kimlerdir?

Meleğin İbranicesi ‘Malah’tır. Elçi, haberci, mesaj getiren anlamını taşır. Melek, Tanrı’nın elçisi, habercisidir. Tanrı, insana melekler aracılığıyla mesaj yollar. Meleklerin hangi biçimde ve şekilde olduğunun hiçbir önemi yoktur, herhangi bir şey, ‘melek’ vazifesi görebilir. Meleklerin özgür iradesi yoktur, ne yapacaklarına/yapmayacaklarına kendileri karar veremezler, sadece Tanrı’nın isteğini yerine getirmek için yaratılmışlardır. Nasıl yaratıldılarsa aynen o şekilde kalırlar, kendilerini geliştiremezler. Özgür irade sadece insanlarda vardır, bu yüzden insanlar kendilerini geliştirerek, ruhsal olarak meleklerden yüksek seviyelere ulaşabilirler.

Tanrı’ya mı, meleklere mi dua edilir?

Sadece Tanrı’ya dua edilir. Melekler sadece Tanrı’nın mesajlarını iletir. Bir yerde yemek yediğimiz zaman, gerçek teşekkür yemeğin sahibine edilir, servis yapan garsona değil. Tanrı dünyayı, kendi isteği doğrultusunda yönetir, melekler/elçiler/mesaj getirenlerin bunu değiştirme kabiliyetleri yoktur. İsteklerimizi, dileklerimizi yerine getirebilme gücü sadece Tanrı’ya aittir. Bu yüzden yalnız ve sadece Tanrı’ya dua edilir. Tanrı’ya arada aracılar olmadan doğrudan dua edilir (günde en az üç kere).

Kötü melek var mıdır?               

Tanrı’nın yarattığı hiçbir şey ‘kötü’ değildir. Bu dünyada ‘iyi’de  ‘kötü’de, Tanrı’nın isteğini yerine getirmek için vardır. Dişçi kötü müdür? Küçük bir çocuğa sorarsanız “evet” der. Çünkü o yaşta daha şekerin ‘kötü’ tarafta, dişçinin ise ‘iyi’ tarafta olduğunun bilincinde değildir. Etrafımızda gelişen ve bize ‘kötü’ gibi gözüken olaylar vardır. Bunlar gerçekten ‘kötü’ müdür yoksa sahnenin gerisini ve resmin tamamını görebilecek bilgiye sahip olmadığımızdan dolayı mı gözümüze bu şekilde görünürler? Bunu ancak Tanrı bilebilir.

Melekleri görebilir miyiz?

Tanrı’ya hizmet ettiğimizde, bir mitsva yaptığımızda, Tanrı’nın isteğini yerine getirdiğimizde ve hareketlerimizde Tanrı’yı örnek alıp O’na benzemeye çalıştığımızda, aynaya bakıp Tanrı’nın elçilerini, meleklerini görebiliriz.

Meleklerin isimleri ve her birinin kendine özel görevleri var mıdır?

Talmud’da ve yazılarda meleklere birçok isim verildiği görülür. Bunlar daha çok mecazi anlamda kullanılmalıdır. Melek bencil duygulara sahip olmayan bir yaratıktır, belirli bir şekli, ismi, formu, vücudu veya egosu yoktur, onun varoluş sebebi sadece Tanrı’nın isteğini yerine getirmektir. Yolun ortasındaki iri taş parçası, arabamızı yavaşlatmamız için Tanrı’nın yollamış olduğu bir melek olabilir. İsimler sadece görevleri süresince geçerlidir. Melekler,  yaratılış amaçları olan görevlerini tamamladıklarında, varlıklarının devam etmesi için bir sebep kalmaz.