ESTER ORUCU: 7 Mart Çarşamba

Nazlı DOENYAS Kavram
29 Şubat 2012 Çarşamba

Ester orucu nedir?  Başvezir Aman Yahudi halkını yok etmeye karar verince, Kral Ahaşveroş’un Yahudi eşi Ester’in, halkının canını bağışlaması için, Kral’ın huzuruna çıkması gerekir. Ancak, kralın yanına, davet edilmeden gitmenin cezası ölümdür. Bu yüzden Ester, tüm Yahudilerin, kendisiyle birlikte üç gün oruç tutup dua etmelerini ister. 

Ne zaman tutulur? Bu üç günlük oruç, olayın geçtiği zamanda 13,14 ve 15 Nissan tarihlerinde tutuldu. Bu tarihlerin Pesah’la çakışması ve Nissan ayında oruç tutmanın yasak olması yüzünden, hahamlar oruç gününü, savaşın gerçekleştiği 13 Adar tarihinde, bir gün olarak sabitlediler. Bu şekilde her yıl, Purim’den önceki gün,13 Adar’da oruç tutulur. 3 Adar Pazar gününe gelirse oruç, önceki Perşembe günü tutulur.

Normal (12 aylık) yıllarda 13 Adar günü tutulan oruç, ‘Artık Yıl’ (13 ay olan yıllarda) 13 Veadar’da tutulur. 

Neden ismi ‘Ester orucu’? Bu orucun tutulmasını Ester istediği için, ‘Ester Orucu’ adıyla anılır. Halk arasında yaygın, ama yanlış bir inanış da; bu orucu sadece adı Ester olanların tutması gerektiğidir. Hamile, süt veren kadınlar hariç, sağlıklı ve bar/bat-mitzvasını yapmış her Yahudi, Ester Orucu’nu tutmakla yükümlüdür.

Ester Orucu 5772-2012: Ester Orucu bu yıl,7 Mart Çarşamba sabahı gün doğmadan başlayıp, aynı günün akşamı, yıldızlar çıkınca sona eriyor. Ester Orucu gününde Minha duasında yakarış duaları Tahanunim yapılmaz. Bazı kişiler geleneksel olarak Ester Orucu’nun olduğu gün, Minha duasına Şabat kıyafetleri ile gelir. Bunun sebebi, Arvit duası sırasında Megilla’nın okunacak olmasıdır.

Ester Orucu’nun mesajı: Tarih boyunca Yahudiler’in savaşa çıkmadan önce daima oruç tutup dua ettikleri görülmüştür. Moşe Peygamber de Amalek’in saldırısı sırasında oruç tutmuştu. Orucun verdiği mesaj, savaşı kazandıran şeyin yapılan onca hazırlık, insani güç ve kahramanlık değil, Tanrı’ya bağlılık ve dua ile sadece ve sadece Tanrı’nın isteği olduğudur.

Önemli Not:  Yazıda kısa bir özet olarak verilmiş olan bilgiler, okuyucuya konu hakkında fikir vermek amacıyla, El Gid Para El Pratikante (Gözlem), Şemot (Gözlem), Devarim (Gözlem), Mitzvot (Gözlem) kitaplarından, www.ou.org, www.chabad.org, myjewishlearning.com, www.jewfaq.org, www.akhlah.com sitelerinden derlenerek hazırlanmıştır. Cemaatlerin farklı gelenekleri ve uygulamaları olabildiği için özel günler ve uygulamalar hakkında en doğru ve detaylı bilgiler için, cemaatin kendi Rabi’lerine başvurması gerekir.