40 Yıllık Bir Akşam konserini kaçırmayın

Aylin YENGİN Yaşam
7 Aralık 2011 Çarşamba

NE İZLEYELİM?

Biliyorum, neredeyse 15 gün önce gösterime girdi ve pek çoğunuz seyretmiş olabilirsiniz, ama yine de bir ihtimal henüz izleme fırsatını bulamamış olanlar için, mutlak bir önerim var: Dedemin İnsanları. İnsanları duygularına hitap etmesini çok iyi bilen yönetmen Çağan Irmak’ın bu ‘insancıl’ filmi, küçük bir kasabada yaşayan on yaşında bir çocuk ve dedesi aracılığıyla, bir ailenin ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişimi anlatıyor. Kalabalık ve sıcak Ege insanlarının hikâyesini izlerken, mübadeleye, öteki olmaya, nereye gidersen git bir yere ait olamamaya, iki yakaya, çok sayıdaki azınlığa, ihtilallere, bir defa daha ama bu kez farklı bir yerden bakacaksınız. Filmin başrollerinde, muhteşem bir performans sergileyen Çetin Tekindor’un yanı sıra Hümeyra, Yiğit Özşener, Mert Fırat ve Ozan rolü ile sayısız aktöre taş çıkartacak yetenekteki Durukan Çelikkaya var.

NE OKUYALIM?

Eğer azınlıklar konusunda Türkiye’deki vahim bilgisizliğin bir sebebini arıyorsanız, o da şudur: Bu konuda çalışma yok denecek kadar azdır. Bir elin beş parmağını geçmez. İşte, Profesör Samim Akgönül’ün çalışmaları ve BGST Yayınları’ndan piyasaya çıkan AZINLIK adlı kitabı bu noktada önem kazanıyor. Bu zor ve karmaşık konuyu bin bir yönüyle ele alıyor. Önce, azınlık kavramını giriş ve birinci bölümde kirlenmiş bir kavram olarak takdim ediyor. Geri kalan üç bölümde azınlıkları (Türkiye’nin gayrimüslimleri, Yunanistan’ın Müslüman Türkleri ve Fransa’nın Türkiyelileri) özellikle din açısından ele alıyor. Öğretici olmak açısından, karşılaştırmalı incelemelerin üzerine yoktur, derler… Okumakta yarar var.

NEREYE GİDELİM?

Çalıştığınız ofis mekânı hafta sonlarında müzeye dönüşse ne hissederdiniz? Borusan Holding’in 2007 yılından bu yana yönetim merkezi olarak kullandığı Rumelihisarı’ndaki Yusuf Ziya Paşa Köşkü, diğer adıyla Perili Köşk, geçtiğimiz Eylül ayından itibaren sanatseverlere açıldı. (Yeni haberim oldu, ancak paylaşma imkânı bulabildim). Perili Köşk, Borusan Contemporary adıyla Türkiye’nin çağdaş sanat alanındaki ilk ofis müzesine dönüştürüldü. Artık Borusan Koleksiyonu’nda yer alan çağdaş sanat eserleri buradaki tüm ofislerde, toplantı odalarında, koridorlarda sergileniyor. Ziyaretçiler hafta sonları, Borusan çalışanlarının ofislerinden Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık’ın ya da Borusan Holding’in CEO’su Agâh Uğur’un odasına kadar her mekândaki sanat eserlerini görebiliyorlar. İlginç değil mi?

NE DİNLEYELİM?

Bu kadar ünlüyü, isteseniz bir araya getiremezdiniz! Türk Pop Müziği’nin en ünlü sanatçıları, 12 Aralık Pazartesi gecesi TEGV ve Most Productions tarafından düzenlenen ‘40 Yıllık Bir Akşam’ adındaki gecede bir araya gelerek en güzel şarkılarını çocuklar için söyleyecek. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek konserden elde edilecek gelirle 20.000’e yakın çocuğun daha eğitimine destek sağlanması hedeflendi. Bu özel gecede, Türk Pop Müziği’nin en güzel şarkılarını İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Şef Hakan Şensoy eşliğinde Ali Rıza Binboğa, Alpay, Bülent Ortaçgil, Candan Erçetin, Fatih Erkoç, Kenan Doğulu, Levent Yüksel, Melike Demirağ, MFÖ, Modern Folk Üçlüsü, Nükhet Duru, Sertab Erener, Sezen Aksu, Şebnem Ferah ve Zülfü Livaneli çocuklar için söyleyecek. Ayrıca Cem Karaca yerine Emrah Karaca, Barış Manço yerine ise Gür Akad sahnede olacaklar. Hem muhteşem bir konser izlemiş, hem de çocukların yarınlara daha umutlu bakabilmeleri için eğitime destek olmuş olursunuz. Biletler Biletix’te…