Apple’ın ‘Jew or not Jew’ uygulaması tüm dünyada kaldırıldı

Apple’dan yapılan açıklamada ‘Jew or Not Jew’ (Yahudi mi Yahudi değil mi?) adlı iPhone uygulamasının, ırkçılıkla mücadele eden Yahudi kuruluşların başvurusu üzerine Fransa’nın ardından tüm dünyada kaldırıldığı belirtildi.

Nelly BAROKAS Kültür
30 Kasım 2011 Çarşamba

Apple’ın ‘Jew or Not Jew’ uygulaması 50 ülkeden ve değişik kesimlerden 3500 kişi hakkında Yahudi olup olmadıklarına ilişkin bilgiler içermekteydi. ‘Jew or Not Jew’ (Yahudi mi Yahudi değil mi?) adlı iPhone uygulaması, başta ‘SOS RACİSME’ olmak üzere, MRAP,  ‘Union of Jewish Students of France’ ve ‘J’accuse’ adlı ırkçılıkla mücadele eden Yahudi kuruluşların hukuki girişimde bulunmaları üzerine Eylül ayında Fransa’da kaldırılmıştı. Ancak ırkçılık karşıtı kuruluşlar bu iPhone uygulamasının tüm dünyada kaldırılması yönünde mücadelelerini sürdürmekteydiler.

Fransız ırkçılık karşıtı kuruluşların hukuki temsilcisi Stephane Lilti, Apple’ın ‘Jew or Not Jew’ uygulamasına tüm dünyada son vermesi üzerine, 24 Kasım günü davayı geri çekti. Lilti yaptığı açıklamada; bu programın 35 yaşındaki yaratıcısı, Johann Levy’nin programı geri çekme kararı aldığını söyledi.

Eylül ayında verdiği bir söyleşide kendisinin de bir Yahudi olduğunu açıklayan Johann Levy, kimseyi incitmeyi hedeflemediğini vurgulamış; “Ben bütün Yahudilerin sözcüsü değilim ama bir Yahudi olarak bizim cemaatimizde sık sık sohbet ederken o veya şu ünlünün Yahudi olup olmadığını sorgulamaktan hoşlanıldığını biliyorum. Benim açımdan bir kişinin Yahudi olup olmadığını sorgulamanın küçük düşürücü hiçbir yanı yok. Tam tersine o veya bu ünlünün Yahudi olduğunu öğrenmekten Yahudilerin onur duyabileceğini düşünmüştüm” demişti. iPhone uygulamasına karşı  ilk mücadeleyi başlatan Fransa’da Yahudi kuruluşlarının çatı kuruluşu CRİF’in Başkanı Richard Prasquier; “Bu sadece şaşırtıcı değil aynı zamanda yasa dışı. Zira Fransa’da kişinin dini kimliğini açığa çıkarmak yasal değildir, kişi özellikle istiyorsa dini kimliğini açığa çıkarır” şeklinde konuşmuş, Fransa’nın ırkçılık karşıtı kuruluşu SOS Racism de, Fransa’da insanların kendi arzuları dışında kişisel bilgilerini ortaya çıkarmanın yasalarca yasaklandığını hatırlatarak bu yasayı delenlerin beş yıl hapis ve para cezasına çarptırıldığını vurgulamıştı. Kamplara gönderilen 76.000 Yahudi’nin sadece 3.000’nin hayatta kaldığı Fransa’da, Holokost sonrasında kişilerin dini kimliklerini gizli tutma konusundaki hakları yasalarla teminat altına alınmıştır.