Yeni filo ve seçimler

Geçen yıl bugünlerde tartışılan en önemli konu Mavi Marmara’ydı. Geçen bir sene içerisinde konu gündem dışı kaldıysa da yeni bir 'yardım' filosu gene gündemde... Bir sene içerisinde gerek bölgede, gerekse de Gazze'de yaşayan insanların hayatında önemli gelişmeler oldu.

Alber NASİ Köşe Yazısı
2 Haziran 2011 Perşembe

Hamas ile El Fetih barış anlaşması imzaladı. Mısır'da Hüsnü Mübarek rejimi devrildi. Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısından geçişler başladı. Gazze'de yaşayanların artık pek de insani yardıma ihtiyacı kalmadı. Kaldı ki bölgede Libya ve Suriye gibi gerçekten insani yardıma ihtiyacı olan iki ülke varken neden Gazze?

Libya’da Libyalıların Libyalılara yaptığı işkence, tecavüz ve zulüm gerçek bir insani yardımı gerektirirken, Suriye’de olup bitenlere dünya seyirci kalırken neden yine ve yeniden artık yardıma da ihtiyacı kalmayan Gazze'ye yardım yollanır ki?

Ne geçen sene giden filonun amacı, ne de bu sene gitmesi muhtemel filonun amacı yardım falan değil. Konu İsrail’i provoke etmek ve İsrail'i zor durumda bırakmak. İsrail filonun geçmesine izin verirse ardı arkası kesilmeyen ve arkasından silah dolu gemilerin de olduğu yeni filoların geçmesine izin vermek zorunda kalacak. Filoyu durdurup operasyon düzenlese yeni zayiatlar kaçınılmaz olacaktır. Bu tip görevlerde kendilerini öldürtmek isteyen intihar saldırganları mutlaka vardır. İsrail ne yaparsa yapsın bu adamlar ölecek ve suç İsrail’in üzerinde kalacak. Yeni sürtüşmeler ve tartışmalar kaçınılmaz olacak...

Gündemdeki bir diğer konu elbette Türkiye'deki genel seçimler. Kamuoyu yoklamaları değişik sonuçlar verse de benim şahsi favorim AKP. Kendi kısıtlı çevremde yaptığım ufak bir ankette bile AKP'nin ciddi bir şekilde tercih edildiğini gözlemledim. Geçen seçimlerde AKP'ye oy vereceğini söyleyen tanıdığım insan sayısı iki elin parmaklarını geçmezken bu seçimlerde tanıdığım insanların yarısının AKP'ye oy vereceğini söyleyebilirim. AKP gerek genel seçimlerde, gerekse de referandumlarda halkın desteğini ciddi bir şekilde aldı. Halk, demokrasi, hak ve hürriyetler gibi konulardan ziyade, ekonomik büyümeye başka bir deyişle cebindeki paraya göre oy vermekte. Halkın oldukça önemli bir kısmı gidişattan memnun. İstikrarın sürmesini istiyor. Tutuklanan gazeteciler, hukuk sistemindeki değişiklikler, internete ve basına getirilen sansür pek de vatandaşı rahatsız etmemekte. İstikrarlı ekonomik büyüme ve devlet tarafından verilen hizmet kalitesinin artışı halk için daha öncelikli ve muteber. Gerek ekonomik, gerekse de siyasi açıdan yeni bir AKP dönemine daha hazır olalım. Eğer AKP daha önceki dönemdeki çizgisini devam ettirirse çok büyük bir sorun yaşanmaz. Ancak olası bir ekonomik krizde AKP'nin alacağı tavır ve benimseyeceği siyasi çizginin ne olacağını kestirmek oldukça güç.