Obama’nın 22 ayı

Alber NASİ Köşe Yazısı
3 Kasım 2010 Çarşamba

Bugün ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato seçimleri yapılıyor. Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve Senato’nun 37 üyesi için yapılacak oylama Obama için hayati önem taşıyor.

Geçtiğimiz 22 ayda arzu edilen performansı gösteremeyen Obama’nın bu seçimlerden bir başarı elde etmesi beklenemez. Obama’nın istenen performansı elde edememesi ise ABD’de 2007 yılında başlayan ve 2008 Eylül ayında dünyaya da ihraç edilen krizin etkilerinin halen sürüyor olmasının bir sonucu. Daha doğrusu sürdürülemez ABD ekonomi politikalarının Obama’nın başarısızlığının Obama’ya fatura edilmesi olarak özetlenebilir.

Obama’nın seçim kampanyası sırasında gösterdiği aktif görüntüyü başkanlığı sırasında sürdürememesi de elbette başka bir etken. Şüphesiz ekonomiyi canlandırmak için aldığı çok olumlu kararlar var. Ancak bu kararların olumlu etkilerini almak için henüz erken. Geçici çözümler ise etkisini zaten kaybetti. 

Obama’nın Bush’a göre çok daha barışçıl politikalar yürüttüğü yadsınamaz olmasına karşın bu politikaların pasif bir görüntü yarattığı da muhakkak. ABD’nin birdenbire barışçıl kimliğe bürünmesi ABD’nin zayıfladığı ve ekonomik olarak çöktüğü izlemini yaratıyor.

ABD, özellikle İran ve Ortadoğu politikaları çözüm yaratmaktan uzak. İran’ı nükleer enerji konusunda ikna edecek uluslararası kamuoyunu yaratamazken, İsrail ile Filistinliler arasındaki barış sürecini arzu edilen noktaya getiremedi.

Irak’tan çekilme kararı dışında dış politikayla ilgili herhangi bir düzgün karar alınamadı. Irak’tan bu durumda ABD’nin çekilmesi kararı ne kadar mantıklı ve yapıcıdır? O da aslında tartışmaya açık.

Gerçi Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bu konularda özellikle mi isteksiz olduğu sorgulanması gereken ayrı bir konu.

Bu seçimlerde Obama liderliğindeki Demokratların başarısız olması kuvvetli bir ihtimal. Gerek Demokrat Parti cephesinde gerekse de Cumhuriyetçi Parti cephesinde 2012 seçimleri için planlar yapılmaya başlandığı kesindir.

Obama’nın ağır bir yenilgi alması, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde Demokratların tıkanması, başarısı şüpheli olan Obama’nın tamamen hareketsizleşmesi ve pasifize olması anlamına gelebilir.

Böyle bir durumda Obama’nın 2. dönem için başkan adayı olamaması kuvvetle muhtemeldir.  Hillary Clinton’un gözünün halen başkanlık koltuğunda olduğu bilinen bir gerçek.  

Sürpriz olur da seçimlerde Demokratlar tahmin edildiği ölçüde güç kaybetmezse gerek Obama’nın gerekse de dünyanın kaderi önümüzdeki altı sene çok farklı olabilir. Ancak bu son derece ufak bir ihtimal. En kötüsü ise ABD’ye bağlı olarak önümüzdeki iki senenin dünya üzerinde çözümsüzlüklerle geçecek olması olasılığıdır.