Tepki ne kadar daha devam edecek?

IMKB100 tarafında geçen haftayı, Ocak ayında gerçekleşen satışlara karşı tepki yükselişlerinin yaşandığı bir hafta olarak geride bıraktık. En düşük 61.957 seviyesini gören IMKB100 endeksi kapanışı 65.309 puan seviyesinden gerçekleştirdi ve haftalık getirisi %3.3 düzeyinde oldu

Rafi OJALVO Ekonomi
9 Şubat 2011 Çarşamba

Yurtiçindeki haber akışının zayıf olduğu haftada, perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’nin Euro’ya ilişkin söylemleri EUR/USD paritesinde sert bir geri çekilmeyle karşılık bulurken, IMKB100’de satışların sertleştiğini gördük. Ancak bu satışların tamamı, Cuma günü öğleden sonra gelen hızlı alımlar ile geri alındı ve tepki süreci bu haftaya da taşınmış oldu.

Dolayısı ile önümüzdeki haftanın, özellikle yurtiçi piyasalar tarafındaki gündemi, mevcut tepkinin ne kadar daha devam edeceği ya da, bir tepki görünümden çıkıp yeni bir yükseliş trendi oluşuturup oluşturmayacağı yönünde olacaktır. Ayrıca Merkez Bankası’nın Şubat ayı PPK toplantısınında piyasaların gündemine tekrardan oturacağını düşünüyoruz.

IMKB100 tarafında geçen haftaki alışların devam etmesi durumunda, endeksi taşıyabileceği hedef seviye olarak bu hafta 66.750 – 67.500 bölgesini takip edeceğiz.

IMKB100 için aşağı tarafta destek olarak takip ettiğimiz seviye ise 62.000 seviyesi olarak karşımıza çıkmakta. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi endeks daha önce 2 sefer bu bölgeden yukarı yönlü tepki vermiş durumda ve bu haftada 2. tepkinin devam edip etmeyeceğini takip edeceğiz. Endeksin bu seviyeyi kırması, Aralık 2009 dan beri devam eden yükseliş trendinin kırılması anlamına geleceğinden 62.000 seviyesini önemli bir karar noktası olarak görmekteyiz.

Dolar/TL tarafında ise geçen hafta 1.62 seviyelerinin yukarı yönde zorlandığını gördük. Daha önceki yorumlarımızda da belirttiğimiz üzere 1.61 – 1.62 seviyelerinin kurda kuvvetli bir direnç bölgesi olduğundan söz etmiştik. Bu direnç seviyesinin geçilmesi için yukarıda IMKB100 için sözünü ettiğimiz 62.000 seviyesinin de aşağı yönde kırılmasını beklememiz gerekecektir. Kur için aşağı da ise 1.5620 ve sonrasında 1.55 seviyesi önemli destekler olarak takip edilebilir.

Ayrıca EUR/USD paritesindeki hareketlerinde Dolar/TL kurunda önemli bir etkisi olduğunu da tekrar belirtelim.

Geçen haftanın ortasında yurtdışı piyasalarda yaşanan aşırı olumluluk paralelinde EUR/USD paritesinde de 1.3862 seviyelerine kadar hızlı bir yükseliş gerçekleşti. Ancak daha sonra Trichet’nin Euro Bölgesinde bir faiz arttırımı düşünmediklerini açıklaması, paritede yönün yeniden dolar lehine dönmesini sağladı ve haftalık kapanış 1.36’nın altında 1.3588 seviyesinden gerçekleşti.  Paritenin 1.35’in altında haftanın ilk iki günü işlem görmesi  durumunda, 1.3250 – 1.33 aralığına doğru bir geri çekilme olasılığının artabileceğini düşünüyoruz. Kimse açık olarak ilan etmese de, dünya genelinde kur savaşlarının devam etmekte olduğunu ve kur cephesinde önemli hareketlerin başlamasına az bir zaman kaldığını düşünmekteyiz.

Son olarak da Dow Jones ve S&P endekslerinin görünümlerine kısaca bir göz atalım.

 

 

İlk 12.000 puan denemesinden sonra sert satış gören Dow Jones’ta geçen hafta aynı sertlikte alışların yaşandığını gördük ve endeks kendini yeniden 12.000 üzerine atmış oldu. Aynı görünüm ABD de finansal sektörü temsil eden S&P endeksi içinde geçerliliğini korumakta. 1300 seviyesinin yeniden üzerine çıkan endeks haftanın en yüksek seviyesinden (1.310) kapanışını yaptı. Her iki endeks içinde yukarıda bir hedef vermenin son 1,5 senedir olduğu gibi bugünde öngörülebilir olmadığını görüyoruz. Dolayısı ile bu iki endeksin belli seviyelerin altına gelmesi durumunda daha tahmin edilebilir hareketlere başlayacağını düşünmekteyiz. Bu seviyeler Dow Jones için önce 12.000 ve sonrasında 11.800, S&P için ise 1.300 ve 1.276 olarak karşımıza çıkmakta.