Dolar yılın en yüksek seviyesine ulaştı mı? Kısa vadede kâr etmek için uygun zaman

Rafi OJALVO Ekonomi
10 Mart 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta hem yurt içi piyasalar hem de yurt dışı piyasalar açısından oldukça olumlu bir hafta oldu. Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nin isteği doğrultusunda bütçeye düzene sokmak için ek önlemler alması piyasaları oldukça rahatlattı. Bununla beraber ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamlarının beklenen seviyelerden daha olumlu olması yatırımcıların Cuma günü borsaları almasında etkili oldu. Veri yoğunluğunun oldukça az olduğu bu hafta yurt içinde Ermeni soykırımının ABD ve Türkiye ilişkilerini nasıl etkilediğini gözlemlememiz gerekiyor. Ayrıca Başbakan Tayyip Erdoğan’ın erken seçim olmayacağını belirtmesi ve generallerin istifa etmeyeceğinin anlaşılması son yaşanan siyasi gerginliğin bir miktar azaldığını işaret etmekte.

Geçtiğimiz hafta yurt dışında açıklanan veriler beklentilerden oldukça olumluydu. Gerek ABD’de gerek ise Almanya başta olmak üzere Avrupa’da olumlu datalar açıklandı. Bu veriler ile birlikte ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklenenden iyi gelmesi yukarıda da belirttiğim gibi yatırımcıların risk anlayışının artmasında önemli rol oynadı. Yunanistan’ın vergi ve devlet çalışanlarına ödenecek maaşlar hakkında açıkladığı yeni bütçe planlanması da piyasalar tarafından oldukça olumlu karşılandı. Bununla beraber Euro para birimini kullanan en büyük Avrupa Birliği üye ülkelerinden Almanya ve Fransa’nın da sözlü olarak açıklanan bütçe önlemlerini beğenmesi bu gelişmeleri teyitler nitelikteydi. Yunanistan’ın bono ihracının da başarılı bir şekilde sonuçlanması endişelerin sona ermesinde önemli rol oynadı. Bu detaylar sonucunda Avrupa ve dünya borsaları haftanın büyük bölümünde yükselişini sürdürürken Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrası yükseliş ivme kazandı. Bu hafta veri akışı oldukça zayıf. Dolayısıyla piyasaları takip ederken veri odaklı değil haber odaklı olmak önem kazanacaktır.

Yurt içinde ise siyasi gerginliğin piyasalara etkisinin geride kaldığını gözlemliyoruz. Ancak Perşembe akşamı ABD Temsilciler Meclisi’nde oylanan ve Ermeni soykırımı karar tasarısının kabul edilmesi Cuma sabahı yatırımcılar tarafından ufak çapta olumsuzluk yaratsa da daha sonra yurt dışı piyasalardaki olumluluk ile birlikte IMKB-100’ün de ivmeli bir yükseliş yaşadığını gözlemledik. Haftanın başlarında açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek açıklanması tahvil faizlerinin yükselmesine sebep olurken, Dolar/TL kurunun gevşemesinin kısıtlı kalmasında önemli rol oynadı. Pazartesi itibariyle kurların 1.5300’ün altına sarkmalar yaşaması ancak o seviyelerin üzerinde tutunması 1.5300 seviyesinin önemini daha da artıyor gibi gözükmekte.

Bu hafta yurt dışı odaklı seyrin devam etmesi oldukça muhtemel gözüküyor. Borsada kâr amaçlı satışlara dikkat edilmesi gerekirken, geçen hafta yaşanan yükselişin kalıcı olup olmayacağının yatırımcılar tarafından karar verilmesi oldukça büyük önem taşıyor.  Yükselişin devam etmesi durumunda bu yılın zirve seviyelerinin test edilebileceğini unutmamak gerekiyor. Ancak ivmeli ve sert düşüşlerde aşağı yönlü hareketlerin sertleşebileceğini hatırlatmak isterim. Borsa ve piyasalardaki genel olumluluk hakkında temkinli fakat olumlu görüşümü sürdürüyorum. Dolayısıyla kısa vadeli hisse senetleri bulunduran oyuncuların kafalarındaki kar miktarını elde etmeleri durumunda satış yapmaları gerektiğini düşünüyorum. İyi haftalar ve bol şans.