Dernek hanımlarının dayanışma yemekleri/ Barınyurt'ta bir öğlen

18 Kasım Çarşamba günü Barınyurt kapılarını hanımlara açtı. Barınyurt’un,  toplumumuzun tüm kurum, kuruluş ve derneklerinde görev alan hanımlarını senede bir kez bir öğle yemeğine davet etmesi artık gelenek halini aldı

Nelly BAROKAS Toplum
3 Aralık 2009 Perşembe

Barınyurt’un öğle yemeği davetine, Gila Erbeş ve Anet Pase ile birlikte Şalom’u temsilen katıldım. Konuklar Matan Baseter -Barınyurt Hanımlar Kolu Başkanı Eti Tastasa ve ekibi tarafından kapıda karşılandılar.

Bilindiği gibi Matan Baseter-Barınyurt, Neve Şalom Vakfı’na bağlı bir sosyal yardım kuruluşu. 1928’li yıllarda cemaatimizin yardıma muhtaç mensuplarına bir yardım eli uzatmak, onların ekonomik sorunlarını olanaklar ölçüsünde çözümlemek amacıyla kurulan Matan Baseter, uzun yıllar boyunca her zaman yoksula, muhtaca ve hastaya kapılarını açık tuttu. Gerçek bir huzur evi olan Barınyurt da 1990’lı yıllardan beri toplumumuzun yaşlılarını sıcak çatısı altında topluyor. Bir zamanlar II. Karma Okulu olan ve huzur evine dönüştürülen Barınyurt binası muhteşem bir deniz manzarasına sahip. Binanın giriş katındaki yemek salonunda ağırlandık.

Verdiği kaşer catering hizmeti konusunda kendini kanıtlayan ve gerek toplumumuz, gerekse toplumumuz dışı çevrelerin takdirini kazanan Barınyurt’a bağlı La Casa Catering yine çok özenli bir mönü sundu. Sürekli yenilenen mönülere sahip La Casa Catering’in, ana yemeği ilk kez o gün bizlere sunmakta olduğunu öğrendik. Barınyurt’ta sıcak sohbetler eşliğinde yenen öğle yemeği, aldığımız leziz tatların yanı sıra görsel açıdan da bir şölendi.

Barınyurt Hanımlar Kolu Başkanı Eti Tastasa’nın, birliktelik, gönüllülük ve sevgi esaslarına dayandırdığı kısa ve nitelikli konuşmasından sonra, Prof. Dr. Mois Bahar; “Doktor ve Hasta/Yakınları İlişkileri” konusunda bir sunum yaptı. Prof. Bahar; hastanın,  doktorun kendisinden güçlü olduğu önyargısına sahip olarak hareket ettiğini, bunun dengesiz bir ilişki olduğunu, doktorun hastasından güçlü olduğu izlenimini yaratmaması gerektiğini anlattı. Uyanık ve bilinçli bir hastada iletişimin sorun olmadığına değinen Prof. Bahar, tersi durumlarda hasta yakınlarının mecburen devreye girdiğini, doktorun bazen birden çok kişiye bilgi verme zorunda kaldığını söyledi. Ailede en yetkin kişinin doktorla muhatap olmasının iletişim sorunlarını azalttığını söyledi. Doktorun tedavi etme, hastasının da en iyi bakımı alma hakkına sahip olduklarını örneklerle vurgulayan Prof. Bahar,  hastanın kendisine önem verildiğini hissetmesinin hasta/doktor ilişkileri açısından birincil derecede önem taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Mois Bahar konuşmasının ardından kendisine yöneltilen domuz gribi ve aşısı ile ilgili sorulara yanıt verdi ve bu konuda panik yapmamak gerektiğini söyledi.

Konuklar dağılırken, Barınyurt yetkilileri bu güzel günün anısına her bir hanıma hediye vermek inceliğini gösterdiler. Özverili çalışmaları ve kalplerindeki sevgi ile yaşlılarımıza yaşamlarının son demlerinde sıcak bir aile ortamı sağlayan gönüllülere binlerce teşekkürler.