Prof. Yoram Alexander ile terör üzerine

Birçok enstitü ve üniversitede terörizm üzerine çalışmalar yürüten, “Terörün iyisi, kötüsü olmaz” diyen Prof. Yoram Alexander ile Alber Nasi görüştü

Alber NASİ Şalom
10 Haziran 2009 Çarşamba

19 Mayıs sabahı, Haliç’in kıyısında bir butik otelde buluştuğum güler yüzlü ve tatlı adamın terör konusunda bir duayen olduğu kimsenin aklına gelmezdi.

Sayısız defalar Türkiye’ye gelen Profesör Yoram Alexander, ülkemizi çok seven yabancılardan. Uluslararası platformda Türkiye’nin savunuculuğunu yaptığı gibi Türkiye’de gerek Genelkurmayın gerekse de üniversitelerin davetlisi olarak birçok konferansta konuşmacı olmuş.

Prof. Alexander’a terörün bir tanımını sorduğumuzda profesör, bu konuda uluslararası uzlaşmaya varılmış bir tanım olmadığını, halen bazı ülkelerin terörü, “iyi terör-kötü terör” olarak ayırt ettiğini vurguladı. Alexander,

“Terör, terördür. İyisi kötüsü olmaz. Terörün hedefi insanları psikolojik ve fizyolojik olarak yıpratmak ve amaca varmaktır. İnsanlar, özellikle politikacılar terörden çok kimin kanının aktığına bakarak terörden yana veya aleyhinde karar veriyorlar.  Terörün evrensel bir tanımı olamaması son derece yanlış,” dedi. Terörün, demokrasiden güç alarak demokrasiye karşı en büyük tehlike olduğunu savunan Alexander, “Demokrasilere en büyük tehdit terördür. Teröristlerin siyasi suçlu olduğunu kabul edilmelidir. Demokrasiler terörizm karşı savaşırken aynı zamanda değerler sistemini, ilkelerini ve demokratik kurumlarını korumakta güçlük çekerler’’ dedi.

Terörün kategorize edilmesine son derece karşı olduğunu vurgulayan Alexander , “İslami terör diye bir terim ortaya atıldı; son derece yanlış ve çirkin. İslam ile terör bir şekilde birleştirilerek İslam dini karalanıyor. Oysa İslami diye adlandırılan terörden en çok İslam dini mensupları zarar görmektedir. IRA terörü, BASK terörü, Hıristiyan terörü, Yahudi terörü veya İslami terör diye kalıplar yanlıştır,’’ diyerek terörün sıfatlandırılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

El Kaide’ye de değinen Profesör, Kuzey Afrika’da El Kaide’nin aktif olduğunu ve henüz yok edilemediğini belirtti.

PKK terörü üzerine bir uzman olan Alexander konuyla ilgili olarak da, “PKK konusunda Türkiye kendini dünyaya yeterince anlatamadı. Ne yazık ki Batı’da PKK’nın ne yaptığını bilmeden PKK sempatizanı olan çok insan var. PKK propaganda konusunda çok başarılı. PKK’yı özgürlük savaşçısı zannediyorlar. Oysa PKK’nın yaptığı katliamlar hiç bilinmiyor. Türkiye’nin sadece terörist saldırıları önlemeye yönelik tavrı yeterli değildir. Eğitim ve propaganda konusunda Türkiye’nin daha aktif olması lazım,” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Ortadoğu ile ilgili fikirlerini sorunca ise Prof. Alexander’ın yanıtı şu şekilde oldu:

“Ortadoğu’da İsrail ile Filistinliler arasındaki problemde Fas, Türkiye gibi ülkeler daha aktif rol oynamalı. Türkiye özellikle taraflarca itibar edilen bir ülke ve barış sürecine katkısı büyük olur.”

Görüşmemizin önemli bir kısmını İsrail ile ABD arasındaki ilişkiler ve ABD’nin İran’a olan yaklaşımı gibi konular oluşturdu. Tecrübeli Profesör, İran’ın önümüzdeki seçimlerde seçilecek Cumhurbaşkanı’nın önemli olduğuna dikkat çekti. Ahmedinecad’ın liderliğindeki bir İran’ın nükleer silaha sahip olmasının İsrail tarafından kabul edilemeyeceğini vurgulayan Profesör, “İran nükleer terör çağını başlatabilir. İran’ın nükleer silaha kavuşması, terör örgütlerinin de nükleer silaha kolaylıkla erişmesi anlamına gelebilir. İsrail, İran’ın nükleer silah edinmesini kesinlikle kabul etmeyecektir. İsrail, ABD’den somut adımlar beklemektedir. Oysa ABD Başkanı Barak Obama, sorunların diplomasi yoluyla çözülmesini istiyor. Sene sonuna kadar İran’ın nükleer programı kontrol altına alınmazsa İsrail İran’a karşı noktasal saldırılara geçebilir,” dedi.

ABD ile İsrail arasında yeni dönemde gerginlikler ve derin görüş ayrılıkları olabileceğini vurgulayan Alexander bu dönemin kolay olmayacağını da vurguladı.

Prof. Yoram Alexander kimdir?

Profesör Alexander, ABD’de bulunan Potomac Siyasal Çalışmalar Enstitüsü Kıdemli Üyesi ve enstitünün Terör Çalışmaları Uluslararası Merkezi Başkanı’dır. Aynı zamanda New York State Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde profesör ve üniversitenin Uluslararası Terör Çalışmaları Enstitüsü Müdürü’dür. Buna ek olarak, George Washington Üniversitesi, Terörizm Çalışmaları Programı’nın eski bir yöneticisi olan Profesör Alexander, şu anda Üniversitelerarası Terörizm Çalışmalarının da yöneticiliğini yapmaktadır.

Profesör Alexander, Türkiye’nin terörle mücadelesini verdiği dersler ve konferanslarla dünyaya en fazla duyuran kişilerin başında gelmektedir.