IMF anlaşmasında kritik günler

Başbakan Erdoğan, IMF’nin anlaşma yapmak için bazı sert şartlar koştuğunu ve anlaşmanın olmaması durumunda bile ülkenin çok şey kaybetmeyeceğini belirtti. Ancak, yurtdışı piyasaların durulmasıyla birlikte IMF anlaşmasının olmaması piyasaları olumsuz etkiler

Rafi OJALVO Ekonomi
13 Mayıs 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta piyasalardaki yükselişin devam ettiği bir hafta olarak göze çarptı. Yurt dışındaki olumlu seyir devam ederken, yurt içi piyasalarda IMKB-100 35,000 seviyesine kadar yükseldi. Bu gelişmeler ışığında Dolar/TL 1.5400 seviyesine kadar gevşedi. ABD’de açıklanan banka stres testlerinin sonuçları ve bankaların en kötü senaryoya göre bile çok sermayeye ihtiyaç duymayacaklarının açıklanması ABD’de özellikle banka hisselerinin yükselişe geçmesinde önemli rol oynadı.

Bu hafta ABD tarafında perakende satış ve endüstriyel üretim verilerinin piyasayı etkileyebileceğini tahmin ediyorum. Yurt içinde ise Başbakan Tayyip Erdoğan ve TCMB’nin faiz kararına dikkat etmek gerekiyor.

Geçen hafta ABD tarafında açıklanan olumlu veriler ve stres testinin sonuçları ile birlikte piyasalardaki olumlu hava sürdü. Haftalık işsizlik verileri ve açıklanan tarım dışı istihdam rakamlarının geçen ay açıklanan seviyelerinden daha düşük olarak açıklanması ABD’de yaşanan yavaşlamanın dip seviyesini gördüğü şeklinde algılandı. Daha evvel yazılarımda belirttiğim gibi Dow Jones endeksinin yüzde 35 yükselmiş olması bu senaryonun fiyatlandığını açık ve net bir şekilde sergiliyor. Bu gelişmelerin dışında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’nin piyasaya bono satın alarak likidite sağlayacağını belirtmesi ve faizlerini 25 baz puan indirmesi piyasanın yukarı yönlü hareket etmesinde rol oynayan faktörlerden biri oldu. Trichet’nin bu karardan sonra yaptığı açıklamalar da piyasalarda düzelme sinyallerinin görüldüğü fakat tedbirin elden bırakılmaması şeklinde özetlenebilir.

Piyasalardaki toparlanma sürecinin ilk safhasının sona erdiğini düşünüyorum. Yani şu anda yatırımcılar bundan sonra piyasaların yükselişe devam etmesi için yukarıda belirttiğim senaryonun daha netleşmesini bekleyecek. Bu dönem süresince piyasalardaki dalgalanmalar sert ancak belirli bir bant aralığı içerisinde hareket edecektir. Bu dönem süresince piyasa oyuncuları kâr realizasyonu yapabilir. (Kâr realizasyonu, kâr eden bir pozisyonu kapamak anlamına gelmektedir.) Böylece borsalara bir miktar satış gelebilir.

Türkiye borsa endeksi IMKB-100 yılın dibine göre yüzde 50’nin üzerinde prim yaptı. Dolar bazında düşünüldüğünde primin yüzde 70 civarında olduğunu söylemeliyim. Dolayısıyla borsanın düşük seviyelerinden alım yapan oyuncular bu seviyelerden satış yapabilir. Bu hafta yapılacak Merkez Bankası faiz toplantısında 50 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Ekonomistler Türkiye’de faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 8 seviyesine kadar inmesini bekliyor. Böyle bir durumda Dolar/TL kurlarının aşağı düşmesi durumunda olumsuz bir senaryoya karşı bir miktar Dolar satın alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu hafta dikkat edilmesi gereken başka bir nokta da Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu IMF hakkında yaptığı açıklama. Erdoğan, IMF’nin anlaşma yapmak için bazı sert şartlar koştuğunu ve anlaşmanın olmaması durumunda bile ülkenin çok bir şey kaybetmeyeceğini belirtti. Ben IMF anlaşmasının oyuncular tarafından fiyatlandığı kanaatindeyim. Dolayısıyla yurt dışı piyasaların durulması ile birlikte IMF anlaşmasının olmadığına dair bir açıklama piyasayı bozacaktır. Bu konunun oyuncular tarafından dikkatle izlenmesi gerekiyor.

İyi haftalar.