İstanbul Filarmoni Orkestrası ile Raanana Senfoni Orkestrası, birlikte çalacak

İstanbul Filarmoni Orkestrası ile Raanana Senfoni Orkestrası 24 Eylül akşamı birlikte bir konser verecekler. Maestro Omer Wellber’in yöneteceği iki orkestranın tarihi buluşmasının solistleri Maestro Shlomo Mintz, keman sanatçıları Cihat Aşkın ve Yair Dalal olacak.

Nelly BAROKAS Kültür
24 Eylül 2008 Çarşamba

“Violins of Hope” / “Umut kemanları”

İsrail’in kuruluşunun 60. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek “Violins of Hope” konseri, 60 yıllık bir suskunluktan sonra Holokost kurbanlarına ait kemanlara Kudüs’teki Ağlama Duvarı eteklerinde yeniden can kazandıracak. Bu ünlü solistler, boşalmış gettolarda ve cehennemin sessizliğinde terkedilmiş olarak bulunan hayatı söndürülmüş Yahudi sanatçılara ait kemanlarla çalacaklar.

Usta ellerde hayat bulacak Holokost kemanlarının tınıları ile müzikle senkronize biçimde aydınlatılacak Eski Kentin yaşlı duvarları umut ve barışı yansıtacak.

Meir Panim’in sponsorluğunda gerçekleşecek “Violins of Hope” konserinin geliri bu kuruluş tarafından sosyal ve insani projelere tahsis edilecek.

Aslında İsrail’deki bu konserin temelleri Robert Schild’in girişimi ile yedi yıl önce Neve Şalom Kültür Merkezi’nde atıldı. “Kemanlar-Soykırımın Sessiz Tanıkları” adlı etkinlikte Cihat Aşkın soykırım kurbanlarına ait kemanlarla, Naziler'in yok etmek istediği Yahudi kültürüne ait ezgileri seslendirmiş,  kullanılmaz haldeki kemanları ustaca onaran ünlü İsrailli lütiye Amnon Weinstein da topladığı kemanları ve acıklı öykülerini konser öncesinde anlatmıştı. Weinstein’ın yanında getirdiği kemanlardan biri Motele’ye, diğeri Zimmerman’a aitti. O gece Cihat Aşkın bu kemanlara Neve Şalom çatısı altında hayat vermişti.

2001’de “Kemanlar-Soykırımın Sessiz Tanıkları” etkinliği öncesinde, Amnon Weinstein’ın Tel-Aviv ‘Schlomo Ameleh No: 72’deki atölyesini ziyaret etmiş, dünyaca ünlü keman yapımcısı ile çalışma ortamında bir söyleşi yapma olanağını bulmuştum. Söyleşimizi Weinstein’in “kabul odası” olarak adlandırdığı müze bölümünde gerçekleştirmiştik. Camekanlar içinde, bir kısmı dışında, sayısını kestiremeyeceğim kadar çok yaylı çalgı türünün asılı olduğu bir odaydı. Kemanlar… Viyolalar… Çellolar… Kemençeler… Adlarını bilmediğim nice yaylı çalgı mekana gizemli bir hava veriyordu. İşte ben kemanların acıklı öykülerini bu gizemli ortamda dinleme ayrıcalığına sahip olmuştum.

Kudüs’te gerçekleşecek “Violins of Hope” konserinde Mendelssohn’un Op.64 Keman Konçertosu ve Ravel’in Çigan Fantezisi’nin yanısıra, “Avinu Malkeinu” duası ezgilerinin üzerine yapılmış özel senfonik bir beste yer alıyor. Etkinliğin sözel bölümünde ise Amnon Weinstein, Türkiye’de 2001’de anlattığı gibi küçük bir çocuğun ve ailesinin yaşamını kurtaran bir kemanın öyküsünü, İsrail’in bir banka kasasında on yıllarca saklanan kemanın öyküsünü, ve Nazi karargâhını havaya uçuran patlayıcılarının kapıdan girmesini sağlayan Mottele’nin kemanının öyküsünü anlatacak.

Kudüs’ün antik duvarları eteğinde bu muhteşem etkinliği izleyecek üç bin kişi, müziğin aynı zamanda tarihin yaşatılmasının coşkulu bir kutlamasına tanık olacak.