KİTAPLARIN ardından... / MOSSAD Eski Başkanı: Karanlıktaki Adam

Uzun yıllar İsrail istihbaratı MOSSAD’da görev almış, 2003 yılında bu teşkilattan başkan sıfatıyla emekli olmuş Efraim Halevy’den Ortadoğu’nun ve İsrail’in yakın tarihine ve siyasetine dair ayrıntılı ve keyifli bir inceleme…

Virna BANASTEY
13 Ağustos 2008 Çarşamba

Karanlıktaki Adam, okuyucuya İsrail ve Ortadoğu’nun yakın tarihini, bu tarihi bizzat yazmış kişilerden birinin ağzından öğrenme fırsatı sunuyor. Uzun yıllar İsrail istihbaratında görev almış, MOSSAD’ın başkan ve başkan yardımcılığı görevini başarıyla yürütmüş olan Efraim Halevy, 1990-2003 yılları arasındaki dönemi birçok yönden ayrıntılı bir şekilde aktarıyor. Ortadoğu tarihine ve siyasetine ilgi duyanların zevkle okuyacağı kitap, bu dönemdeki birçok olayın perde arkasında yaşanmış ayrıntılarını ilk kez gün ışığına çıkarıyor.

 O dönemde İsrail’in komşularını, Ortadoğu’nun diğer devletlerini ve bölgedeki gelişmelerde kilit rol oynayan ülkeleri ve liderleri, İsrail siyasetinin öne çıkan isimlerini, diğer bir deyişle Ortadoğu sahnesinin tüm aktörlerini inceleyen Halevy, yaşanmış birçok olayın birbirleriyle bağlantılarını, neden-sonuç ilişkilerini istihbaratçı bakış açısıyla kaleme alıyor.

İsrail – Ürdün barışında kilit rol oynayan Efraim Halevy, kitabında müzakerelerin başlamasından imzaların atıldığı ana kadar yaşananlara ve bilinmeyenlere tüm ayrıntılarıyla yer veriyor. İsrail – Filistin ilişkilerinde Arafat’ın yaptığı siyasi hatalar, Meşal’e düzenlenen başarısız suikast girişim, Rabin suikastı, 1.Körfez Savaşı ve sonrasında alevlenen ABD düşmanlığı, 11 Eylül öncesi yaşanan istihbarat yanlışları ve doğurduğu sonuçlar, Tenet Planı’nın başarısızlığı ve CIA’ye verdiği hasarlar kitapta konu edilen başlıklardan sadece bazıları.

MOSSAD’ın yapısını ve işleyişini, istihbaratçı – siyasetçi çekişmesini, istihbarat bilgilerinin değerlendirme güçlüğünü, siyasi otorite ile yaşadığı sıkıntıları da dile getiren Halevy, İsrail siyasetini eleştirmekten de geri kalmıyor. Lider arası rekabeti, siyasilerin halka hoş görünme çabasını ve bu süreçte alınan yanlış kararların altını çizen yazar, İsrail’in yakın tarihinde gördüğü hataları da satırlara döküyor.

Diğer taraftan kitap, MOSSAD’ın dünyanın sayısız ülkesinde gerçekleştirdiği gizli operasyonların ayrıntılarını öğrenmeye meraklıları hayal kırıklığına uğratıyor. Uzun yıllar yer aldığı istihbarat teşkilatında görev aldığı veya düzenlediği hiçbir operasyondan söz etmeyen Halevy, ajanların yaşadıklarına pek değinmiyor.

Bunun yanı sıra, kitabın dili de okumayı biraz zorlaştırıyor. Yazarın kurduğu uzun cümleler, konulara aşina olmayan okuyucu zaman zaman zor anlar yaşatabilir. Dilinin çok akıcı olmamasına rağmen,  Karanlıktaki Adam Ortadoğu’nun yakın tarihine ilgi duyanlar ya da bu konuya yeni başlayanlar için kütüphanelerinde bulunması gereken başarılı bir kaynak kitaptır.

 

Karanlıktaki Adam

Efraim Halevy

Profil Yayıncılık

358 sayfa