Yad Vaşem’den antisemitizm endişesi

İsrail’deki Yad Vaşem Holokost Müzesi Müdürü Avner Shalev, Avrupa ülkelerinde gerçekleşen İsrail karşıtı gösterilerde Nazi simgelemesinin kullanılmasının antisemitizm kıvılcımının çakmasına yol açtığını ve Yahudilere karşı şiddet kullanımını cesaretlendirdiğini söyledi.

Nelly BAROKAS Kültür
21 Ocak 2009 Çarşamba

İsrail’in Gazze operasyonuna karşı protesto gösterilerinde İsrail askerlerini Alman bölükleriyle, Gazze şeridini Auschwitz ölüm kampıyla, Davud’un Yıldızı’nı Nazi gamalı haçıyla kıyaslayan simgeler ve sloganlar bolca kullanıldı.

Anti-Defamation League’e (ADL) göre, protesto gösterileri; sinagoglara saldırı, Yahudi işyerlerini boykot çağrıları gibi antisemit girişimlerin giderek artmasına yol açtı.

Yad Vaşem Holokost Müzesi Müdürü Avner Shalev, bu tür benzetmelerin tarihi çarpıtma ve Holokost’un gündemde tutulmasını engelleme amacını taşıdığını belirtti.

Shalev; “Bir ülkenin politikalarını yapıcı bir şekilde eleştirmek yasaldır. İsrail’e karşı Holokost benzetmesinin ve terminolojisinin kullanımı antisemitizmin dalgalar halinde yayılmasına neden oluyor. İşte insanların güncel bir siyasi çözümsüzlüğü tahrif etmek için Holokost’u kullanmasındaki tehlike budur” dedi.

Naziler ve işbirlikçileri II. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa Yahudiliğinin kökünü kazımak amacıyla, gettolarda, temerküz kamplarında gaz odalarında 6 milyon Yahudi’yi öldürmüşlerdi.

Gazze’den İsrail’e roket atılmasını engellemek amacıyla İsrail’in 27 Aralık’ta başlattığı üç hafta süren operasyonda 1200 Filistinli yaşamını yitirdi. BM’nin raporuna göre yaşamını yitiren Filistinlilerin yarısı sivildi. Operasyon süresince on üç İsrailli hayatını kaybetti.

Gazze’den yansıyan özellikle ölü çocuk görüntüleri tüm dünya kamuoyunu derinden etkiledi. İnsan hakları savunucuları İsrail’i orantısız güç kullanmakla suçladı.

ADL’e göre antisemit tavırlara en çok Avrupa ülkelerinde rastlandı. Fransa, İsveç ve Belçika’da bazı sinagoglara Molotof kokteyli atıldı, İngiltere ve Norveç’te bazı Yahudilerin dövüldüğü olaylara rastlandı, Roma’da Yahudi işyerlerine boykot çağrısı yapıldı. Amsterdam’da kalabalıklar “Hamas, Hamas, Jews to the gas” sloganları atarak protesto gösterileri yaptılar. Nazilerle Yahudilerin benzer tutulduğu protesto gösterilerinden birine Norveç maliye bakanı da katıldı. Büyükannesi Holokost’ta yaşamını yitiren İngiltereli bir hukukçu İsrail askerlerinin Naziler gibi davrandığını ileri sürdü. Vatikan’da Kardinal Renato Martino, İsrail işgali altındaki Gazze’yi büyük bir temerküz kampına benzetti.

Bir Holokost Kurtulanı ve ADL Başkanı olan Abraham Foxman; “Ortadoğu’daki şiddet ile antisemitizm arasında bir ilişki olduğunu her zaman gözlemlemiştik. Fakat bu son arada tanık olduğumuz ve gözlemlediğimiz şeyler çok farklı. Bu ölçekte ve bu yoğunlukta antisemitizmle karşılaşmamıştık” dedi.

Bu türden protesto gösterileri ABD’de de gerçekleşti. San Francisco’da göstericiler İsrail bayrağını yaktılar, Yahudilerin terörist olduklarını haykırdılar, “Siyonizm=Nazizm” ve “Gazze=Holokost” yazılı pankartlar açtılar.

Yad Vaşem’de bir açılış töreni sırasında konuşan Avner Shalev, Yad Vaşem Holokost Eğitimi Uluslararası Okulu’nda eğitim gören öğrencilerin acı bir dönemin eğitimini aldıkları gibi, nerede olursa olsun her türlü haksızlığa karşı çıkmayı da öğrendiklerini söyledi.

Shalev; “Fakat Ortadoğu’daki güncel olayları Holokost ile aptalca ve sertçe kıyaslamak, mevcut anlaşmazlığın çözümüne katkıda bulunmaz. Tam tersine muhakeme ve idrak yeteneğimizi yitirmemize neden olur” dedi.