ajanda’m

Aylin YENGİN Yaşam
21 Ocak 2009 Çarşamba

• NE İZ­LE­YE­LİM?

18 yıldır Dialog Kursları’nda birçok oyuncuya, spikere ve çeşitli meslek dallarından öğrenciye dersler veren ve onları yetiştiren Can Gürzap, şimdi de “Yeni İnsan Yeni Tiyatro” sloganıyla kurduğu kendi tiyatrosunda daha fazla kesime oyuncu olarak seslenmeye devam ediyor. “Tiyatro Dialog”, ilk oyunu “Bana Bunu Yapma!” ile izleyicisinin karşısına çıktı. Can Gürzap, Nurseli İdiz, Atilla Pakdemir ve Veysel Diker’in rol alacağı oyunun ilk gösterimi 9 Ocak’ta Ankara Mamak Tiyatro Festivali’nde gerçekleşti. Richard Baer’in yazdığı “Bana Bunu Yapma!” adlı oyunu Zeynep Avcı ve Yalın Karabey Türkçe’ye çevirdi. Can Gürzap’ın yönettiği bu romantik-komedi tarzındaki oyunu 22 Ocak’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde, 25 Ocak ve 30 Ocak’ta da Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyebilirsiniz.

• NE OKU­YA­LIM?

Yazar Elif Şafak’ın, “Bugüne kadar dünyada en acımasızca tartışılan ve en yoğun irdelenen İsrail-Filistin anlaşmazlığının insani boyutlarını çok az kitap bu kadar dürüst ve detaylı bir şekilde ortaya koymuştur. Bu acı verecek kadar güzel öykü, kitap bittikten sonra bile insanın aklında kalmaya devam ediyor,” diye tanıttığı Sandy Tolan’ın Limon Ağacı adlı kitabı gerek olağanüstü öyküsü, gerekse kurgusallıktan uzak anlatımıyla, okuyucuyu büyülüyor. Kitabın konusu kısaca şöyle:  1967 yılının yaz aylarında, Altı Gün Savaşı’ndan uzak olmayan bir tarihte, genç bir Filistinli adam ve iki arkadaşı İsrail’in Ramla kasabasına giderler. Kuzendirler ve yaklaşık yirmi yıl önce ailelerinin terk etmek zorunda kaldığı, çocukluklarının geçtiği evi görmek isterler. Bir kuzenin yüzüne kapı kapanır, diğerinin evi okula dönüştürülmüştür, ancak öbür kuzen olan Bashir, kendisini içeri davet eden Dalia tarafından karşılanır. Bir Arap ve bir Yahudi ailesinin ilişkilerinin başlangıç noktası budur.1948 yılında küçük bir çocukken Bulgaristan’dan kaçak olarak gelmiş olan Dalia Soykırım tarafından yok edilen bir umut ışığı görür. Onlar kaçınılmaz olarak kendi yazgılarını yaşamışlardır ve bu İsrail-Filistin tarihinin bir küçükevrenini oluşturmaktadır. Engin Wank‘ın Türkçe’ye kazandırdığı ve Pegasus Yayınları‘ndan çıkan kitabın fiyatı 20 TL.

• NE­RE­YE Gİ­DE­LİM?

Pullar sayesinde bir sanat tarihi yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz? Müzayedeci Turgay Artam, üzerinde Picasso, Rembrand, Matisse, Degas, Van Gogh, Cezanne gibi usta ressamların tablolarının yer aldığı pul koleksiyonunu Filateli’de Sanat adlı sergiyle Galeri Işık Teşvikiye’de sanatseverlere sunuyor. Ortaçağ, Rönesans, Maniyerizm, Barok ve Rokoko gibi üslupların kronolojik sıralamayla düzenlendiği sergiyi Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Dr. Taluy Özdeş ile Uluslararası Filateli Jürisi Arman Arıkan hazırlamış. Sergide, “ilk gün damgalı” pulun üzerindeki resmin karta basılması ile oluşan “kart maksimumlar” ile pul veya pul serisinin tedavüle çıktığı ilk gün damgasını taşıyan zarflar yer alıyor. 20 yıllık bir çalışmanın semeresini sergileyen Artam, koleksiyonculuğun insanları araştırmaya sevk eden ve bilgi birikimini artıran önemli bir alan olduğunu söylüyor. Sergi 31 Ocak’a kadar gezilebilecek.  e€er, bu hafta so­nu tam sı­ra­sı!