İsrailli işadamından Çorlu’ya okul

İsrail’de yaşayan işadamı İshak Pinhas, İlkokul 3. sınıfa kadar okuduğu Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine 3 milyon YTL’ye mal olacak 32 derslikli bir ilköğretim okulu yaptıracak. İşadamı kurduğu Pinhas Vakfı sayesinde Çorlu’da yardıma muhtaç öğrencilere destek olacak

Nelly BAROKAS Kültür
24 Aralık 2008 Çarşamba

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde İsrailli hayırsever işadamı İshak Pinhas ve eşi 32 derslik ilköğretim okulunun protokol imza töreni Tekirdağ Valiliği toplantı salonunda gerçekleşti.

Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan’ın da hazır bulunduğu imza töreninde konuşan işadamı İshak Pinhas; “Bu okul çocukluk yıllarımdan kalma üç kuruşluk borcun karşılığıdır” dedi.

79 yaşındaki hayırsever işadamı, Çorlu’da bugünkü adı Uncular olan Sucaettin İlkokulu’nda 3. sınıfa kadar okuduğunu, babasının vefatının ardından yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle İstanbul’a taşınarak büyükbabasının yanında iş hayatına atıldığını belirtti.

Çocukluk döneminden itibaren, çalışmak zorunda kaldığından okuyamadığını dile getiren İshak Pinhas, içinde kalan eğitim açlığını eğitime yaptığı katkılarla gidermeye çalıştığını ifade etti.

Hayatı boyunca kazandığı her 6 liranın 1 lirasını bağışladığını açıklayan Pinhas; “Allah bana hep daha çok verdi ve ben de kazandığımla elimden geldiğince insanlara yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Okul yapımının kendisi için çok önemli olduğunu dile getiren işadamı; “1939 yılında Erzincan’da meydana gelen büyük depremde zarar görenler için, o zamanki adı Sucaettin Mektebi olan okuldaki sınıf arkadaşlarım kendi aralarında yardım kampanyası başlatmıştı. Ancak benim yardım edecek param olmadığı için çok üzülmüştüm. Sınıfımızda bulunan bir kız arkadaşım bana ‘Üzülme ben senin yerine 3 kuruş veririm. Sen bana yarın verirsin’ dedi. Ancak benim ertesi gün de 3 kuruşum yoktu. Arkadaşımın benim için verdiği parayı ödeyemeyince de okula gitmedim ve Saray Caddesi’nde bulunan bir kereste atölyesinde çalışmaya başladım. Daha sonra İsrail’e taşındık ve orada peynircilik işine başladım. Şimdi eşim ile birlikte doğduğum ilçeye geldim ve o dönemki 3 kuruş borcumu ödemek için okul yaptırmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan da, son yıllarda birçok hayırsever işadamının okul yaptırmak için başvuruda bulunduğunu kaydederek, “Okul bağışında bulunanlar öyle sanıldığı gibi çok varlıklı insanlar değil. Ancak hepsinin geniş yürekleri vardı. Pinhas ailesi de bu yüreği geniş hayırseverler kervanında yerini alırken büyük bir vefa örneği göstermiştir” dedi.

Çorlu Kaymakamı Ali Dursun ise, İshak Pinhas ve eşi Fortune Pinhas’ın Pinhas Vakfı’nı kurduklarını belirterek, kendilerinin bundan sonra Çorlu ilçesinde yeni inşa edilecek okuldaki öğrencilere, hem de Çorlu’daki diğer okullarda okuyan yardıma muhtaç öğrencilere çeşitli yardımlarda bulunacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından, Nusratiye Mahallesi’nde inşa edilecek okulun protokolü imzalandı.