Cemaatimiz hanımları çalışıyor… (4) / İHTİYARLARA YARDIM DERNEĞİ HANIMLAR KOMİSYONU

Bünyesinde barındırdığı yaşlılara sıcak bir yuva ortamı sağlayan İhtiyarlara Yardım Derneği Hanımlar Kolu Başkanı Viki Darsa’nın kurumda görev alan gönüllü hanımlarının çalışmalarını anlattı

Ester YANNİER Toplum
12 Mart 2008 Çarşamba

İhtiyarlara Yardım Derneği’nin amacı, zor durumda kalmış olan yaşlıları, (biz onlara pansiyonerlerimiz diyoruz) derneğin sıcak çatısı altında barındırıp onlara sevgi ile hizmet vererek daha iyi ve huzurlu bir ortamda yaşamalarını temin etmek.

Hanımlar Komisyonu nasıl çalışır?

Gönüllü hanımlar haftanın yedi günü, ekip halinde derneğe gelerek, pansiyonerlerin daha mutlu bir yaşam sürmeleri için, onları motive etmeğe çalışırlar. Öncelikle, günlük ilaçlarını zamanında alıp almadıklarını, giyim ve kuşamlarının düzgün olup olmadıklarını kontrol ederler. Eksikleri varsa profesyonel personel ile birlikte tamamlarlar. Derneğe gelen günlük gazeteleri, birlikte okuyup yorumlarlar. Kimi zaman  hikayeler anlatır, günlerine renk katarlar. Terapi seansları düzenlerler. Pansiyonerlerimizden, hastaneye gidecekler varsa, Sağlık Komisyonu üyeleri, onları hastaneye götürür.

Haftanın belirli günlerinde, pansiyonerlerimizi, gezmeye götüren üyeler, aynı zamanda bayramlarda derneğin bahçesinde parti düzenlerler. Sukot Bayramı’nda  birlikte yemek yemenin zevkini yaşarlar. Derneğin sosyal faaliyetlerinde etkin görev yüklenirler. Derneği ziyaret edenlere binayı gezdirerek, tanıtımını yaparlar. Bayram çalışmalarına yoğun olarak el verirler.

Derneğin Catering mutfağı, büyütülerek, topluma hizmet veriyor. Catering mutfak, zengin çeşitleriyle toplumda çok büyük bir beğeni kazandı. Özel menülerinin bu denli aranılır olmasında Hanımlar Komisyonu üyelerinin çok büyük bir payı var.

Üyelerin devamını sağlamak, geziler düzenlemek zevkle yaptıkları görevlerden biridir. Diğer dernek ve kurumların hanımlar komisyonları ile yakın temasta bulunarak ortak toplantılar düzenlemeğe çalışırlar.

Hanımlar Komisyonun bünyesi içinde ne gibi ara birimler var, görevleri nedir?

Sağlık: Pansiyonerimizin sağlık sorunları ile yakından ilgilenir. Her sabah ziyaret eder, sağlık durumlarını hemşiremize ve doktorumuza iletir. Hastanede bulunan pansiyonerlerimizi ziyaret ederler.

Pansiyoner Kabul ve Anket : Pansiyoner adayı ile görüşüp durumu değerlendirerek bir rapor halinde dernek başkanına ve hanımlar komisyonu başkanına iletir.

Pansiyoner Giyim ve Depo sorumlusu: Pansiyonerlerin giyimlerine özen gösterir, gerektiğinde yenilerini verir. Gelen giysileri ayırarak, depoyu düzenler.

Terapi: Terapi için gereken malzemeyi temin eder, pansiyonerlerimizi mutlu kılacak jimnastik gibi yenilikler yaratır.

Sosyal Dayanışma:  Pansiyonerlerle toplantılar düzenleyerek, isteklerinin yerine getirilmesini temin eder. Doğum günlerini kutlar, kendilerini eğlendirebilecek çalışmalarda bulunurlar.

Pansiyoner Gezi Eğlence : Pansiyonerleri, gezilere, özel yemeklere ve tiyatroya götürür.

Bonbonyer: Gelen  siparişlerini değerlendirip bağış karşılığı, derneğe katkıda bulunma çalışmaları yapar.

Halkla İlişkiler: Dernekler ve kurumlar arası iletişimi sağlar. Bar Mitzva, Bat Mitzva, doğum ve düğün gibi önemli olaylarda, topluma gönderilecek hediyeleri kendilerine ulaştırır. Hediyelerin seçimini yapar.

Purim Çalışmaları: Her sene gelenek haline gelen Purim şekerlerinin hazırlanmasını koordine eder.

Ziyafet ve Catering: Toplum içinde büyük bir beğeni kazanan catering çalışmalarında görev alır. Gerek dernek içinde, gerekse dernek dışında verilen hizmetlerde katkıda bulunur.

Derneğinizde,  halen faal olarak çalışan eski hanımlar komisyonu üyeleri var mı? Varsa dün ile bugünü karşılaştırabilirler mi?

Derneğimizde 60 yıldan beri gönüllü olarak çalışan bir üyemiz var. Kendisi, derneğimizin, dünü ve bugününü karşılaştırdığında, pansiyonerlerimizin çok daha güzel bir hayat yaşadıklarını ifade ediyor. Hanımlar Komisyonun dünü ve bugününü karşılaştırdığında, dün de bu gün de hanımların yürekten  çalıştıklarını gözlemliyor.

Gençlerden gönüllü olarak çalışmak üzere gelenler var mı? En genç üye ne düşünüyor?

Gençlerden gönüllü olarak gelenler çok az. Onları kazanmağa çalışıyoruz. Gençlerin iş hayatına atılması, tüm kurumlarda olduğu gibi İYD’de  bu olanağın gerçekleşmesini engelliyor.

Yaptığınız işin zorlukları var mı?

Aldığımız görevi aksatmaksızın her gün yapmamız ve sorumluluğunu üstlenmemiz şüphesiz bazı zorlukları beraberinde getiriyor.  Ancak, pansiyonerlerimizi huzurlu, sağlıklı ve mutlu görmek, bizleri de mutlu ediyor.  Onlara hizmet  için  buradayız.