İzzet Ers ile grafikerlik üzerine...

İzzet Ers, cemaatimizin genç tasarımcıları arasında yer alıyor. Kendisi yaptığı grafik tasarımları, ilginç davetiyeleri, logo ve katalog çalışmaları ile dikkat çekiyor. Grafiker olmaya bir haftada karar veren Ers, grafik tasarımcı olan kişileri de kendini sürekli geliştirip arayışlarını sürdüren, rüyasında bile tasarım yapmaya devam eden kişiler olarak tanımlıyor. İzzet Ers ile işe başlangıç sürecini ve hedeflerini konuştuk

Nur ŞAUL BARAKAS Ekonomi
5 Mart 2008 Çarşamba

Grafiker olma fikri nasıl ortaya çıktı?

Doğrusunu istersen başta grafik tasarımcı olmak gibi bir niyetim yoktu.

Lisedeyken aklım oldukça karışıktı. Aklı benim kadar karışık olan ve bankacı olmak istemeyen tüm arkadaşlar gibi ben de üniversitede ne okuyacağıma bir türlü karar veremiyordum. Resim çizmeyi seviyordum. Kendi kendime resim yapar ve farklı desenler üretirdim. En sonunda lise 2.sınıfta güzel sanatlar fakültesinde okumaya karar verdim. Üniversiteye başladığımda ise Endüstri Ürünleri Tasarımcılığı hoşuma gitmişti ama birinci haftanın sonunda grafiker olmak istediğime karar verdim. Bunu neden yaptığımı gerçekten hatırlamıyorum ama doğru bir iş yaptığımın şu anda farkındayım.

Grafikers'i nasıl ve ne zaman kurdun?

Askerliğimi bitirdikten sonra hemen çalışmaya başladım. Beraber çalıştığım insanlardan gerçekten çok şey öğrendim. Ne istediğimi anlamam ve yolumu çizmem konusunda bana çok yardımcı oldular. Emeklerini asla unutamam, ama yine de başkalarının yanında çalışırken özgün tasarımlar yapabilme ve kendini geliştirebilme fırsatı bulamayabiliyorsunuz, en azından benim için böyle oldu. Bu nedenle serbest çalışmak istedim ve kendi müşteri portföyümü oluşturmaya başladım. Serbest çalışmak beni rahatsız etmiyordu ama daha profesyonel bir adım atıp şirket kurmam Harun’un teşviki sayesinde oldu. Harun’u biliyorsunuz önceki haftalarda Sefertas.com Online Yemek Sipariş Sitesi ile ilgili haberini yine bu sayfada okudum. Beraber güzel bir atılımda bulunduk başarısı da hergün büyüyor. Çok sevindirici birşey.

Bir firma kurmaya karar verirsiniz. Yeni doğmuş bir bebek gibidir. Bebek doğar, herşey planlandığı gibi olmuştur. Harika hissedersiniz ama isim konusundaki soru işaretleriniz daha da karmaşık bir hal alır. Bebeğin adı ne olacak? Çünkü bilirsiniz ki, hayatı boyunca gittiği her yerde,  sizin onu çağırdığınız gibi, çağıracaklardır. Verdiğimiz hizmet aslında bunun gibi birşey. Firmanızın dışardan görünüşü çalışma ahlakınızla olduğu kadar, ona giydireceğiniz kimlikle de yakından ilgilidir. Biz bu kimliği oluşturuyoruz. Firma sahiplerinin birer çocukları vardır, bizim bir sürü çocuğumuz var ve onlarla beraber büyüyoruz. Bunun heyecanı ve zevki tartışılmaz...

Grafiker olmayı nasıl tanımlarsın?

Grafiker ve Grafik Tasarımcı. Bunların önemli bir ayrımı var. Grafiker, tasarımları uygulayandır. Bizim yaptığımız işin el emeği tarafıdır, ama grafik tasarımcı dediğinde bu başka birşeydir. Tasarım yapmak kreasyondur, bir doğurmadır. Bekleme süreci vardır, fikrin doğması ve olgunlaşma süreci vardır. Bunun çok zevkli olduğu tartışılmaz ama sancılı bir tarafı da olduğu yadsınamaz.

İşimizin en dinamik ve eğlenceli tarafı sizden bu ilgi ve özeni sürekli istemesi. Yani “30 yıldır bu işi yapıyorum. Ben bir firmanın ne istediğini 3 dakikada anlarım” denemez. Diyenler var. Bunları duyuyoruz, açık söylemek gerekirse buna katılmıyorum. Birçok bebek büyüttüm artık bir bebeğin karnını beş dakikada doyururum demek kadar geçersiz bir sözdür bu. Birçok bebek büyüten sadece sabırlı olmayı öğrenir ve karnının beş dakikada doyurulamayacağını bilir...

Şirketin verdiği hizmetlerden söz eder misin?

Söylediğim gibi Grafikers kurumsal bazda destek veren 4 kişilik bir grafik tasarım ve reklam ajansı. Kurumsal kimlik ve görsel yazılı basın tasarımı, katalog çalışmaları ile  dergi, ambalaj gibi her türlü matbaa işi hizmetlerimiz arasında. Bunun dışında iddialı olduğumuz farklı bir alan da motion graphics, yani hareketli animasyon çalışmaları. Çok ilginç ve farklı tekniklerle, değişik konularda barkovizyon gösterileri hazırlıyoruz. Örneğin bu tip bir çalışmayı kendi düğünümün barkovizyon gösterisi için hazırladık. YouTube’ta “grafikers” yazıp bu gösteriyi izleyebilirsiniz.

Ayrıca, ajansımız basım, matbaa ve medya reklâmcılığına dönük işlerin yanı sıra web tasarım, hosting ve e-ticaret konularında da profesyonel hizmet veriyor.

İyi bir grafik tasarımcı nasıl olmalıdır? Orijinal ve marjinal olmayı nasıl tanımlarsın?

İyi bir grafik tasarımcı, işine özen gösteren, başarı için kendine müşterinin beğenisini yeterli görmeyen, kendini sürekli geliştirip arayışlarını sürdüren, rüyasında tasarım yapmaya devam eden kişidir. Tasarım yapmak iç dünyanızı ortaya koymaktır. Sanatsal yönü mesleki yönünden daha ağır basar.

Orijinal olabilmek klasik olanın tüketildiği noktada başlar. Ama aykırı olmak insanları ürkütür. İnsanlar genelde bildiklerine yöneliyorlar, kendilerini bilindik olanla güvende hissediyorlar. Bu nedenle tasarımları klasiğin ötesine taşımak için çok ikna edici olmak zorundasınız. Marjinalliğin yani sıradışılığın uygulanabildiği tasarımlar genelde bu cesareti gösterebilen müşterilerilerimizin işlerinde ortaya çıkıyor.

Hobilerin nelerdir?

Gerçekten zevk aldığım birçok hobim var. Fotoğrafçılığı çok seviyorum. Çektiğim fotoğraflar üzerinde oynamak ve bunu arkadaşlarımla paylaşmayı severim.

Film seyretmeyi çok seviyorum. Fena sayılmayacak bir arşivim de var. İyi bir filmi tek izleyişte tüketmek olanaksızdır. Defalarca seyredebilirim.

Ayrıca okumayı severim. Gerçekten takip edebildiğim zamanlarda okumanın tadını hiçbir şeyde bulamıyorum.