Starbucks’ın kurucusu ABD Başkanlığına mı koşuyor?

Yalnızca ABD’nin değil dünyanın kahve içme alışkanlığını değiştiren Starbucks Kurucusu ve Başkanı Howard Schultz koltuğunu bırakıyor. Liberal görüşlü Schultz’un 2020’deki ABD seçimlerinde Trump’a rakip çıkıp çıkmayacağı merak konusu.

Kültür
6 Haziran 2018 Çarşamba

30 yılı aşkın bir süredir Starbucks’ın şirket yüzü olan ve insanlara evleri ile iş yerleri arasında bir durak yaratan Howard Schultz başkanlık görevinden ayrılıyor.

64 yaşında olan Schultz, Starbucks kafelerinin sayısını 77 ülkede 28 bine çıkardı. 2016 sonunda CEO’luk görevini bırakan Schultz, başkanlığını sürdürmeye devam ederken markayı lüks ve pahalı bir eşiğe çıkarmak için Reserve markasını yarattı. 

Yıllar boyu Schultz çalışanlarını birer ortak gibi gördü; onlara asgari ücretten fazlasını ödedi; yarı zamanlı çalışanlarına bile sigorta sağladı ve eşcinsel haklarından silah kontrolüne kadar her türlü sosyal konuda liberal bir duruş sergiledi. ABD’li kahve devi Starbucks, Suriyeli mültecilerin ABD’ye girişini askıya alan ve yedi Müslüman ülkeden vatandaşların ülkeye girişine 90 gün yasak getiren başkanlık kararnamesinin ardından, faaliyet gösterdiği ülkelerde beş yıl içinde 10 bin mülteciyi istihdam edeceğini duyurdu.

Geçen ay Starbucks, Philadelphia’daki şubelerin birinde, iki siyahinin bir şey satın almadıkları için kafe yöneticisi tarafından atılmaları ile gündeme geldi. Marka, yaşanan tartışmanın ardından tutuklanmalarının üzerine ülke genelinde büyük baskıya ve ırkçılık karşıtı protesto gösterilerine maruz kaldı.

Bunun üzerine Schultz aldığı karar gereği, 29 Mayıs Perşembe günü öğleden sonra, 8 bin mağazadaki yaklaşık 175 bin çalışanının ve merkez ofisindeki çalışanların ırkçı önyargıya karşı eğitimden geçmesini sağladı. Kendisi de bu eğitime katıldı. Schultz ayrıca kafeye hiçbir şey satın almayanların girişine izin verilmesi kararı aldı.

Schultz’ın sosyal konularda gösterdiği duyarlı duruşu - kendisinin bu konuda bir açıklaması olmasa da - politikacılara bir gün Schultz’ın ABD başkanlığına aday olacağını düşündürtüyor.

Brooklyn’de fakir bir mahallede büyüyen Schultz, mütevazi geçmişinin şirketi yönetmesinde etkili olduğunu belirtir. Schultz, babasının ayak bileğini kırdıktan sonra işini kaybetmesini, sakatlık yardımı almadığını ve ailesinin o dönemde büyük sıkıntı yaşadığını hep hatırladığını dile getirir.

Howard Schultz, Starbucks’a, dördüncü şubesini açtığı günlerde, pazarlama müdürü olarak katıldı. İtalya’ya yaptığı bir ziyaret sırasında, Avrupa’nın kahve kültürüne hayran kalan Schultz, firma sahiplerini esspresso satmaya ikna etmeye çalıştı ancak fikri kabul edilmedi.

1986’da kendi kafesini açmak için Starbucks’tan ayrılan Schultz, daha sonra Starbucks’ı sahiplerinden satın aldı ve markayı dünya çapında büyüttü. 1992 yılında halka açılan Starbucks, büyümesini hızlandırarak Wall Street’in en sevilen şirketlerinden biri oldu.

Forbes, Howard Schultz’un servetini 2,8 milyar dolar olarak açıkladı.