Karışık kültürün ortaya çıkardığı karışık mutfak: Brezilya

Karnavalı, eşsiz plajları ve futbolu ile dünyanın en renkli ülkeleri arasında sayılan Brezilya, mutfak kültüründe de farklı lezzetler sunuyor…

Semi LİCHY Yaşam
23 Mayıs 2018 Çarşamba

Karnaval, İpanema, Copacabana, kahve, futbol, renkli kişilikler ve Rio de Janerio, Brezilya dediğimizde aklımıza gelen ilk kelimeler olur…

Brezilya, Portekiz, Afrika ve yerli kültürün karışımını yansıtan karnavalları, ülkeye beş Dünya Kupası kazandıran futbol tutkusu, kilometrelerce uzanan plajları ve devasa Kurtarıcı İsa heykeli gibi simgeleriyle tanınıyor.

Onlar inanın tüm dünya ülkelerinden her yönüyle farklı. Bu farklılık gastronomilerinde bile fark ediliyor. Gelin beraber bu güzel ülkeye ve mutfaklarına biraz daha detaylı göz atalım.

Brezilya, hem nüfus hem de yüzölçümü bakımından dünyanın beşinci büyük ülkesi. Her ne kadar bizler biraz tersini düşünsek de Brezilya, Latin Amerika’nın en büyük ekonomik gücü olarak öne çıkıyor.

Halkının yüzde 48’si Avrupa kökenli beyaz (Portekiz, İspanyol, İtalyan, Alman, vb), yüzde 43’ü melez, yüzde 7’si Afrika kökenli siyah, yüzde 1’i Asyalı, yüzde 0,4’ü yerlilerden oluşuyor. Resmi dilleri ise Portekizce.

Kölelik döneminde Afrika’dan en fazla kölenin götürüldüğü ülke Brezilya oldu. 19. yüzyılın ortalarında köleliğin yasaklanmasıyla tarım ve özellikle kahve yetiştiriciliğinde çalışmak üzere Avrupalılar ve Asyalılar Brezilya’ya göç etmeye başladı.

BREZİLYA VE GASTRONOMİ

Brezilya mutfağının gelişmesinde Portekizliler çok önemli bir rol oynadı. Pirinç ve fasulye ülke mutfağının temel besinidir. Brezilya’nın ulusal yemeği olan ve fasulye anlamına gelen ‘Feijoada’ en önemli lezzetlerin başında sayılır. Brezilya’da yemek pişirme tekniği olarak ızgara, sote, fırında, tencerede pişirme ve kaynatma gibi yöntemler kullanılır. Brezilya mutfağı Portekiz dışında genelde İtalyan, İspanyol, Avusturya, Afrika ve Rus mutfaklarından etkilenmiş. Bu mutfakta özellikle Orta ve Güney Afrika mutfaklarının büyük etkisi bulunur. Brezilya’ya Portekizlilerle gelen Afrikalılar bu mutfağı çok etkilemiş. Bugün Brezilyalıların adeta ulusal yemeği haline gelen ‘siyah fasulye’ yemeği, Afrika mutfağından etkilenerek ortaya çıktı, sonra da Avrupa mutfağı etkisi ile gelişti. Bu yemeği kuzeydoğuda yerliler çeşitli kokulu otlar kullanarak çok değişik ve kendilerine özgü bir şekilde hazırlar. Brezilya dünyanın en lezzetli etlerini üreten ülkelerden biridir. Onun için Brezilyalıların bir diğer ulusal yemeği de ‘Chourasco’ dedikleri mangalda ızgaradır. Milli yemek olarak nitelendirilebilecek diğer bir lezzet ise ‘Coxinha’dır.

Brezilyalıların içli köftesi ile karşınızdayız. İçinde tavuk ve ‘catupiry’ dedikleri bir çeşit krem peynir bulunuyor. İç harcı haşlanmış tavuk göğsü, çeşitli sebzeler ve baharatlar ile hazırlanıyor ve üstü de patates ve unla kaplanıp kızartılıyor.

Brezilya’nın genellikle meyve kullanılan, çok zengin bir pasta ve tatlı kültürü bulunuyor. Özellikle meyveli pudingler ülke mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alır. Brezilya’da tatlı kültürü özellikle 18. yüzyılda ülkeye gelen Avusturyalıların etkisi ile başlamış. Bu yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında güneye inen Avusturyalılar kendilerinin ünlü pasta ve tatlı kültürünü bu ülkeye de yerleştirmiş. Bunda Portekiz mutfağının tatlılara olan etkisi ve katkısı da çok büyük. Avusturya ve Portekiz etkisi ile yayılan pasta ve tatlılar Brezilya yerlilerinin de katkılarıyla özgünleşmiş.

 

KAHVE

Brezilyalılar dünyanın en önemli kahve tüketicilerdir. Brezilya kahve üretiminde ve ihracatında dünyada birinci sırada yer alıyor. Brezilyalılar kahveyi sütsüz, sade ve çok sert olarak içer. Her Brezilyalı günde en az 10 – 12 fincan kahve içer.

Brezilyalılar sabah kahvaltısında kahve, süt, meyve suyu (çok değişik tropikal katkısız meyve suları var), özellikle portakal suyu içer; ekmek, tereyağı ve meyve yerler. Özellikle ‘papaya’ sabah kahvaltısında meyve olarak önemli bir yer tutar. Öğle yemekleri genelde hafif olan Brezilyalılar, bu yemekte mutlaka siyah kuru fasulye, pirinç, et ve özellikle de bol miktarda sebze tüketir. Patates, taze sebzelerin yanında mutlaka yer alan bir sebzedir. Akşam yemeği ise ailenin en önemli yemeğidir. Tüm aile aynı sofra başında toplanır ve birlikte yemeklerini yerler. Akşam yemeklerinde genellikle önce çorba içilir, daha sonra ise balık, et, tavuk eti, sebze ve siyah fasulye ve pirinç yenir. Akşam yemeği de mutlaka bir tatlı ile biter.

Tabi son olarak milli içecekleri olan ‘Cachaca’yı unutmamak gerekir. Sao Paulo bölgesindeki Sao Vicente kasabasında çalışan kölelerin hasat sonrasında ellerinde kalan şeker kamışını damıtarak yaptıkları Cachaca ülkede milli içki haline geldi. Bu içkiden birçok kokteyl yapılır. Bunlardan en tanınmışı ise dünya genelinde ün yapmış Caipirinha’dır.