İstanbul Müzik Festivalinde ‘Müzik Rotası’ndaki kutsal mekânlar

Bu sene İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleşecek ‘Yıldızlarla Oda Müziği-II’ ve ‘Müzik Rotası’ konserleri, etkinlik programında çok özel bir yere sahip. Bu özellik, her iki konser faaliyetinin de Galata-Karaköy hattındaki sinagog ve kiliselerde yer almasından geliyor. Planlanan konserler, İKSV’nin işbirliği ile festival programındaki yerlerini aldılar.

Tuna SAYLAĞ Sanat
16 Mayıs 2018 Çarşamba

Kemancı Renaud Capuçon, viyolacı Gérard Caussé ve çellist Clemens Hagen’den oluşan oda orkestrasının vereceği ‘Yıldızlarla Oda Müziği-II’ dinletisi, 31 Mayıs akşamı festival dinleyicilerini ilk kez ağırlayacak olan Neve Şalom Sinagogunda gerçekleştirilecek.

Festivalin üçüncü kez gerçekleştireceği Müzik Rotası ise 10 Haziran’da müzikseverleri İstanbul’un saklı güzelliklerini keşfedecekleri bir müzik yolcuğuna çıkaracak.

Rotanın ilk durağı keman sanatçısı Sevil Ulucan ile viyolonselci Hillel Zori’nin birlikte çalacakları İtalyan Sinagogu.

Geçmişi 1300’lere uzanan St. Georg Kilisesi ‘Müzik Rotası’nın ikinci durağı. Burada Koehne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü müzikseverlerle buluşacak.

Üçüncü mekân olan Sen Piyer Kilisesinde, Estonyalı sopranolar Katrin Targo ve Tuuri Dede solistliğinde, Orhun Orhon yönetimindeki AIMA Festival Orkestrası, Pergolesi’nin ölümsüz eseri Stabat Mater’i seslendirecek.

1900’de Aşkenazlar tarafından kurulmuş üç sinagogdan tek ayakta kalan Aşkenaz Sinagogu ise bu maratonun son durağı. Polonyalı Bester Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Doğu Avrupalı Aşkenaz Yahudilerinin geleneksel müziği Klezmer’i kendi özgün bestelerinden oluşan çağdaş bir yorumla seslendirecek.

İstanbul’un zenginliklerinin izini süren Müzik Rotası, 20. yüzyıl başlarında Aşkenaz Sinagogundaki düğün çıkışlarında yaygın olan bir geleneği de canlandıracak. Sinagogun karşısındaki merdivenlerde Klezmez topluluğu, bayram, tören ve düğünlerin vazgeçilmezi Klezmer müziğini festival dinleyicileri için seslendirecek. 

 

Rina Altaras ile ‘İçindeki Şarkıcıyı Keşfet’ Atölyesi

Halen İTÜ-MİAM’da müzik-sinirbilim alanında doktora çalışmasına devam eden Şalom eski yazarlarından Rina Altaras, birlikte yaşamanın ve üretmenin temel şartı olmasına rağmen, bulunduğu çalışma ortamında insanların birbirlerine kulak vermediğini; buna karşılık birlikte müzik yaptığı kişilerle, işlerinde en iyi sonucu almak için daima birbirlerini dinlediklerini fark ediyor.

Bu tespitinden yola çıkan Altaras, bireysel deneyimlerinin kendisinde yarattığı farkındalık üzerine kurgulanmış

müzikal bir yolculuk olan ‘Team Tuning’ ile koro olgusunu, insanların karşılıklı dinleme ve takım olma çalışması olarak yapılandırdı. Müziğin tüm elementlerini içeren oyunlar ile gerçekleşen ‘Team Tuning’ çalışmasında katılımcı öncelikle, “Ben birey olarak varım” farkındalığının ardından “Birey olarak var olurken, çevremle nasıl etkileşim halindeyim?” sorusuna cevap arar.

Atölye, 20 Mayıs Pazar günü saat 11.00-17.00 arasında Burgazada İparho’da gerçekleşecek.

Tel: 0530 642 37 67    

 

José Antonıo Flamenko Topluluğu ‘Picasso’ ile İş Sanat’ta!

Picasso gibi bir dehadan ilham alarak eserleri üzerinden gösterinin koreografisini oluşturan Jose Antonio, belirli bir tabloyu yeniden yaratmak değil izleyiciyi sanatçının hayatının farklı evrelerindeki düşündürücü dünyalar arasında seyahat ettirmeyi amaçlıyor.

Picasso Paisajes (Picasso Manzaraları) ve Flamenco Invocaciones (Flamenko Tutkusu) olarak iki bölümden oluşan gösteri, adeta bir renk, ışık ve kostüm şöleni. 22 Mayıs’ta yarattığı atmosfer ile seyircileri büyüleyecek olan bu gösteriyle İş Sanat sezonu kapatıyor. www.issanat.com.tr