Hareketli günler başlıyor

Uzun bir süredir 25 Ekim civarına dikkat çekiyordum. Bu durum artık netlik kazandı diyebiliriz. Özellikle öğlen saatlerinde yazı aratmayan sıcaklara veda ediyoruz. Salı yağmur, çarşamba soğuma gelecek. Rüzgârlar salı güneyden, çarşamba kuzeyden kuvvetli esecek.

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
23 Ekim 2017 Pazartesi

Bahsettiğimiz bu durum perşembe öğlen saatlerine kadar devam edip sonra iki gün ara veriyor. Sonra 28-29 Ekim gibi yeni bir sistem daha gelme ihtimali daha var. Takip ediyoruz.

İSTANBUL’A DİKKAT

İstanbul salıdan itibaren batıdan sağanak yağışı almaya başlıyor. Bu yağışa şimşek ve gök gürültüsü de eşlik edebilir. Ancak esas kuvvetli yağışı salıdan çok çarşamba günü bekliyoruz. Cephe sistemiyle beraber Karadeniz’in nemi ile de gelecek olan yağışlar etkili olacaktır. Salı günü sıcaklıklarda büyük değişim olmaz ama ilerleyen saatlerde ve özellikle çarşamba günü hem rüzgârın kuzeye dönmesi hem de atmosferin daha da soğumasıyla sıcaklıklarda hissedilir azalış olacaktır. Pazartesi en fazla 22 derece ve parçalı bulutlu bir hava beklemekteyiz. Salı yağmur geliyor ve sıcaklık 21 derece civarında. Çarşamba ise sıcaklığın 15-16 derecelere kadar düşmesini bekliyoruz. İstanbul’da şu anda görünene göre yağmur perşembe öğlen saatlerine kadar devam edecek. Salı günü ilk başlangıç anında kuvvetli olur. Çarşamba günü de zaman zaman oldukça etkili olmasını beklemekteyiz. Daha sonra zayıflar ve perşembe çok etkili bir yağış olmaz diye düşünüyorum.

YURT GENELİ (AKDENİZ’İN BATISI, EGE’NÜN GÜNEYİ VE MARMARA’NIN BATISINDA SU BASKINI RİSKİ)

 

 

 

Kaynak: Meteociel

En son tahmin resimlerinde de görüldüğü gibi yağış hem Orta Akdeniz tarafından hem de Balkanlardan geliyor. Salı günü özellikle Ege’nin güneyi ve Akdeniz’in batısında sağanak, gök gürültüsü, yıldırım ve su baskınlarına neden olabilecek kadar kuvvetli yağış ihtimali çok yüksek. Muğla, Bodrum, Aydın, Antalya tarafları riskli bölgeler... Çarşamba günü ise aynı riski bu sefer Trakya kesimleri ve Marmara yaşıyor. Çarşamba günü ayrıca bu yağış Karadeniz’in batısı ve İç Anadolu’nun batı ve orta bölümlerinde de etkili olacak gibi duruyor. Dikkatli olunmalı! Hava sıcaklığı ise özellikle çarşamba günü Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde 4-8 derece azalacak.

DENİZLERDE RÜZGÂR

 

Yukarıdaki tahmin modeli çarşambaya ait. Ona geçmeden önce anlık durumdan bahsedelim. Şu anda Karadeniz hariç diğer denizlerde sakin bir hava var. Karadeniz’in özellikle doğusunda ise lodos kuvvetli esiyor ve bu durum salı da devam edecek. Marmara’da da salı günü önce güneyli rüzgârlar var. Çarşamba günü ise rüzgâr şiddetini arttıracak ve Karadeniz ile Marmara’da poyrazdan kuvvetli esecek. Salı kuvvetli yağış beklediğimiz Akdeniz ve Ege sahillerinde de özellikle yağış anında kuvvetli rüzgâr hamleleri olabilir. Dikkatli olunmalı!

ANKARA VE İZMİR

Başkent Ankara’da pazartesi yine sabah sisli daha sonra parçalı bulutlu bir hava hakim. Salı ilerleyen saatlerde yağış giriş yapabilir ama o ana kadar sıcaklık 23 dereceyi bulabilir. Çarşamba günü de yağmur aralıklarla devam edecek ancak sıcaklık 16 dereceye kadar düşebilir.

İzmir salı yağışlı havanın etkisine giriyor. Bugün parçalı bulutlu 26 derece. Hava sıcaklığı çarşambaya kadar 20 dereceye kadar düşecek. Özellikle Salı günü İzmirliler dikkatli olmalı. Sağanak ve gök gürültülü sağanaklar kuvvetli olacaktır.

BÖLGELER

MARMARA BÖLGESİ: Gelecek olan sistemden en çok etkilenecek bölgelerimizde birisi durumunda. Pazartesi bölge genelinde sabah sisli öğlen açık ve yine sıcağa yakın bir hava bekliyoruz. Salı, bölgenin güneybatı ve batısından yağış girecek. Trakya tarafında su baskını riski var. O bölüm kadar olmasa da aynı ihtimal doğusu için de geçerli.  Marmara Denizi halen sıcak. O yüzden batıdan doğuya doğru hareket eden yağış oldukça güç kazanabilir. Bölge genelinde çarşamba sıcaklık 5-6 derece düşmüş olacak ve yağışın en kuvvetli olacağı zaman bu zaman olacak.

EGE BÖLGESİ:  Hafta başında yazdan kalma bir gün geçiren Ege Bölgesi salıdan itibaren su baskınlı, yağmurlu hatta dolulu bir güne uyanacak. Özellikle saydığım riskler sahil kısmı için daha fazla geçerli. Aydın, Muğla ve Akdeniz’e komşu olan güney bölümlere dikkat dikkat dikkat! Salı günü yağış oldukça kuvvetli ve su baskını, sel riski çok fazla. Çarşamba zayıflamasını, perşembe kesilmesini bekliyoruz. Çarşamba günü bölge genelinde sıcaklıklar 4-5 derece azalacak.

AKDENİZ BÖLGESİ: Aynen Ege gibi pazartesi yazı yaşayan Akdeniz Bölgesi de salı günü Ege’deki gibi riskli bir durumla karşılaşacak. Zaten yağışın geliş merkezi Orta Karadeniz olduğu için yağış tam Akdeniz’in güneybatısından giriş yapacak ve en çok etkilenecek yer durumunda gözüküyor. Antalya ve çevresine dikkat dikkat dikkat! Su baskını ve sel ihtimali var. Bu bölgemizde de çarşambaya kadar sıcaklıklar 4-5 derece düşer. Çarşamba yağışın bölgenin doğusuna da yayılmasını ve Adana’ya kadar ulaşmasını bekliyoruz ancak aynı gün bölgenin batısındaki yağış devam etse de oldukça zayıflar.

KARADENİZ BÖLGESİ: Bölgenin Marmara’ya komşu olan batı bölümleri salı yağışlı havadan etkilenmeye başlayacak ama orada da riskli gün Çarşamba! Kuvvetli yağışlar olma ihtimali yüksek. Perşembeye kadar yağış Doğu Karadeniz’e de yayılmış olacak. An itibarıyla doğu bölümünde görülen lodostan dolayı sıcaklık 25 derecenin üstüne çıkıyor ama kuzeye dönüşle beraber tekrar 10’lu rakamlara düşecek.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ: Bölge hafta başında parçalı bulutlu. Salı günü çok kuvvetli yağış beklemiyoruz. Çarşamba daha etkili olacağını tahmin ediyoruz. Aynı gün sıcaklıklarda da ciddi bir düşüş olacağından gece saatlerinde Erciyes Dağında ve bölgenin yüksek yerlerinde karla karışık yağmur gözlenebilir.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ: Gelen sistemden Doğu Anadolu’nun etkilenmesini beklemiyoruz. Bu sene kendi ortalamalarına göre oldukça sıcak günler geçiren bölgede bu durum üç gün daha devam edecek. Gece sıcaklıkları ise düşük. Gündüz ise ortalama 20 derece sıcaklık var.

GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ: Yağışın bu bölgeye de ulaşmasını beklemiyoruz. Üç gün hava parçalı bulutlu ve ortalama sıcaklıklar 20-25 derece civarında…