Multifocal lensler

Lens teknolojisi son yirmi yılda oldukça geliştirildi. En son geliştirilen lensler ise multifocal adı verilen çok odaklı kırıcılığa sahip lenslerdir. Bunların standart lenslerden farkı aynı zamanda hem uzak görmeyi hem de yakın görmeyi sağlamalarıdır.

Sağlık
16 Kasım 2016 Çarşamba

Op. Dr. İlker Yalçın*

  Lens teknolojisi son yirmi yılda oldukça geliştirildi. Hatta bu alanda yeni bir sanayi doğdu. Yapıları ve tasarımları oldukça değişken yüzlerce göz içi lensi

(Gil – kontak lenslerle) karıştırmamak gerekir. Kontak lensler gözün dışına takılır ve tamamen farklı maddelerden üretilir. En son geliştirilen lensler ise multifocal adı verilen çok odaklı kırıcılığa sahip lenslerdir. Bunların standart lenslerden farkı aynı zamanda hem uzak görmeyi hem de yakın görmeyi sağlamalarıdır. Zira eski tip lensler tek parçadan oluşmakta idi ve hasta ‘0’ numara yapıldığında yakın mesafe  (50 cm) için bir ilave gözlük ihtiyacı doğuyordu. Eğer -3.00 numara yapılırsa hasta yakını gözlüksüz okuyabiliyor ama uzak için gözlük ihtiyacı doğuyordu. Multifocal lensler hem uzağı hem de yakını gözlük ihtiyacı olmadan görebilmeyi sağlayabilmekte. Bu lensle kataraktı olmayan kırma kusuru olan hastalarda da (yüksek miyoplar, hipermetroplar, astigmat ve presbiyoplar) rekraktif amaçlı da kullanılmaktadır. Özellikle 40 yaş üzeri ve lazer için uygun olmayan hastalarda yeni bir alternatif oluşturuldu. Göz içine takılmaları oldukça kolay ve standart katarakt cerrahisinden farkı yoktur.

OR-AHAYİM'DE YAPILAN GÖZ TETKİKLERİ

 OCT (Göz Tomografisi)

Gözün tomografisini çeken bu cihaz retina kısmının yedi ayrı tabakasını da çekerek bize sonuçlarını veriyor. Alzheimer, MS hastalıklarının erken teşhisinde kullanılan en önemli cihazlardan bir tanesidir. Öyle ki; bu hastalıkların belirtileri henüz ortaya çıkmadan göz arkasına yapılan testlerle bu hastalıkların teşhisi konulabilmekte. Ayrıca göz tansiyonu dâhil 23 hastalığın da teşhisinde güvenle kullanılan bir cihazdır.

 FFA (Göz Anjiosu)

Başta şeker hastalığı olmak üzere göz damarlarını etkileyen bütün hastalıkların teşhis ve tedavilerinde (Behçet, damar tıkanıklığı) aktif olarak kullanılan cihazdır.

Görme Alanı

Göz tansiyonunun teşhis ve takibinde kullanılan bu sistemle; kullanılan göz tansiyonu ilaçlarının tedaviye cevap verip vermediğini anlamada ve uygun tedavi stratejisi belirlemede kullanılır. Pek çok nörolojik hastalıkta ve hipofiz tümörlerinin göz sinirlerine etkisini anlamada kullanılırken bunun yanında beyin kanaması geçirmiş kişilerde kanamanın görmeyi olumsuz olarak etkileyip etkilemediği kolayca anlaşılabilmektedir..

 Topografi

Korneanın yapısını anlamamızda kullanılan bu cihaz kontakt lens kullanacak hastaların ve lazer tedavisi ile gözlüklerinden kurtulmak isteyen hastaların bu tedavilere uygun olup olmadıkları hakkında bilgiler verir. Ayrıca günümüzün sinsi hastalıklarından biri olan keratakonus hastalığının teşhisinde kullanılmaktadır.

 Optik biyometri

Göz içi merceği takılacak hastalarda el değmeden hastaya ameliyat sırasında kullanılacak merceğin hesaplamasını yapan ve bu doğrultuda en kesin ve güvenilir sonuçları veren bir cihazdır.

 

*Göz Hastalıkları Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi