Gözlem Banner
RSS
Yayın Haftaları X
Şalomist
27. Uluslararası İstanbul Film Festivali yaklaşıyor / Festival kültüründe bir yeriniz olsun!...
David Ojalvo Tüm Yazıları
27. Uluslararası İstanbul Film Festivali yaklaşıyor / Festival kültüründe bir yeriniz olsun!...

İşte İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) her yıl bahar ortasına doğru düzenlediği Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu duygulara cevap veriyor. Bu yıl 27.’si düzenlenen İstanbul Film Festivali 20’yi aşkın bölümle 200 filmle düşünsel, ruhsal, duygusal dünyamıza katma değerde bulunmak üzere geliyor. Festival, sadece filmlerle değil, sunduğu söyleşi, sergi, ustalık sınıfı, konser ve partilerle de tam bir kültürel etkinliğe dönüşüyor. Bu doğrultuda açılışından kapanışına, seansları ve yan etkinlikleriyle dolu dolu iki haftalık bu süreçte, İstanbul’da hayat farklı bir boyut kazanıyor.

Açılış ve kapanış törenleri

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, her yıl olduğu gibi, 2008’de de görkemli bir şekilde açılıyor. 4 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleşecek törende bu yılın “Sinema Onur Ödülleri” sahipleri değerli oyuncular Ekrem Bora, İzzet Günay ve Ediz Hun. Üç sanatçının da birer filmi festival programında yer alıyor. 27. Festivalin açılış filmi ise Nadine Labaki’nin ilk uzun metrajlı filmi “Karamel” olacak. 

18 Nisan Cuma gerçekleşecek kapanış töreninde ise çağdaş Rus sinemasının yönetmenlerinden Alexander Sokurov’a “Sinema Onur Ödülü” takdim edilecek. Sokurov’un son filmi “Aleksandra” festival programındaki yerini aldı. Sokurov yine ayın 18’inde Boğaziçi Üniversitesi’nde bir “Ustalık Sınıfı” düzenliyor. Justin Chadwick’in “Boleyn Kızı (The Other Boleyn Girl” adlı yapıtı ise kapanış filmi.

Arzu eden sinemaseverler için, açılış ve kapanış törenlerine kısıtlı sayıda davetiye satışa çıkarılıyor.

 

Festival Sinemaları ve Festival Gazetesi

5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan film festivali, bu yıl yeni eklenen Fitaş ve Atlas 2  salonlarıyla beraber, Emek, Atlas 1, Beyoğlu ve Rexx’de, toplam 6 salonda film gösterimleri olacak.

Bu yıl ilk kez festivale özel bir e-gazete, internet üzerinde yayınlanacak.

(www.akbanksanat.com/festivalist, 1 Nisan’dan itibaren yayında)  Böylece günlük olarak aktaracak bu e-gazete sayesinde sinemaseverler, festivalin konuk misafirleri ve etkinliklerle ilgili en güncel haberleri, sinema eleştirmenlerinin filmler hakkındaki görüşleri ve söyleşileri takip etme şansını yakalayacaklar.

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü

İstanbul Film Festivali kapsamında Avrupa Konseyi işbirliğiyle ilk kez geçen yıl verilmeye başlanan Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE: Council of Europe Film Award) bu yıl da “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde gösterilen on filmden birine verilecek. Bu kategorideki yapıtlar arasında İsrailli yönetmen Amos Gitai’nin, başrollerinde Juliette Binoche ile Jeanne Moreau’nun oynadığı son filmi “Çözülme (Disengagement)” de yer alıyor. Türkiye’yi ise Saklı Yüzler filmiyle Handan İpekçi temsil ediyor. Jüri tarafından seçilen film, kapanış töreninde ödülünü alacak.

 

Akbank Galaları

Bu yılki festivalin ana sponsoru Akbank’ın gala gösterimleri Emek Sineması’nda 21:30 seanslarında. En İyi Orijinal Senaryo ve En iyi Kadın Oyuncu dallarında Oscar’a daya gösterilen Tamara Jenkins’in aile ilişkilerine buruk bir bakış getiren son filmi “Savage Ailesi /The Savages)”, 2008 Sundance Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapılan Brad Anderson’un son filmi “Sibirya Ekspresi (Transsiberian)” ile aralarında Cate Blanchett, Richard Gere ve yeni kaybettiğimiz Heath Ledger’ın da bulunduğu altı farklı oyuncunun Bon Dylan’ı canlandırdığı “I’m not There” gala filleri arasında.

Festivalde hangi bölümler var?

Bu yıl festival çerçevesinde 20’yi aşkın bölüm yer alıyor. Sinema ve BILETIX gişelerinde, festival kitapçığından veya festivalin internet sayfasından, 200 kadar filmin ayrıntılarını inceleyebilirsiniz. 2007’de Cannes’da ilk filmlere verilen “Altın Kamera” ödülünü kazanan İsrail “Denizanası (Jellyfish)” yapıtının “Genç Ustalar” kategorisinde ve 2007 Kudüs Wolgin Ödülü, “En iyi İsrail belgeseli” ödülünü kazanan yönetmen Ran Tal’in “Güneşin Çocukları” adlı belgeselin NTV Belgesel Kuşağı’nda yer aldığını not düşmek isterim.

 

‘68 ve Mirası

40. yıl dönümünde “1968” senesini, İstanbul Film Festivali anıyor. Roll Dergisi editörleri küratörlüğünde seçilen, dönemin siyasal ve toplumsal atmosferini yansıtan, biçim ve içerik açısından devrimci olarak nitelendirilen bölümde. Bu bölüm kapsamında 10 Nisan Perşembe günü Bahçeşehir Üniversitesi’nde 1968 kuşağını ve bu dönemin günümüze bıraktıklarını konu alan bir panel düzenlenecek. Konuşmacılar ise Murat Belge, Fatmagül Berktay, Ertuğrul Kürkçü.  Öte yandan 8 Nisan Salı gecesi 68 kuşağı müziklerini sevenlere yönelik bir parti düzenleniyor. Film ve panelin yanında, “‘68 ve Mirası”’nı anmak üzere bir partinin programa alınması, bu bölümün temasına umarım uygun düşmez.

 

Biz gençlerin ‘68 kuşağından alabileceği birçok ders varken, bu entelektüel çabanın her yönüyle korunmasını temenni ederim.

 

Söyleşilerden Konsere: Yan Etkinlikler

- Marc Caro (sinema dersi): Fransız çizer, tasarımcı ve yönetmen Marc Caro, sinema dersinde yönetmenlik tarzını sinemaseverlerle paylaşacak. (12 Nisan 15.00, Akbank Sanat)

- Tarihi Filmlere Bakış “Türkiye-Ermenistan” (söyleşi): Bu atölyede, Ermenistan’dan ve Türkiye’den genç sinemacıların sinemanın tarihini nasıl yorumladığını tartışmaları ve birlikte yeni projeler üretmeler için bir fırsat olacak. (12 Nisan 18.00, Akbank Sanat)

- Tony Gatlif & Abderrahmane Sissako (sinema dersi): Avrupa Konseyi Film Ödülü’nün jüri üyesi yönetmen, kökler, kökenler, göç, göçmenlik, sömürgecilik ve sinemayı tartışacaklar. (15 Nisan 16.30, Akbank Sanat)

- Michael Ballhaus (sinema dersi): üç kez Oscar’a aday gösterilen, dünyaca ünlü görüntü yönetmeni Michael Ballhaus, tekniklerini, deneyimlerini ve kameranın sırlarını anlatacak (16 Nisan, 15.00, Akbank Sanat)

- Türk sinemasına dışarıdan bakmak (söyleşi): Sinema yazarları Derneği’nin düzenleyeceği panelde, çeşitli ülkelerden deneyimli film eleştirmenleri (Klaus Eder, Anna Franklin, Barbara Lorey, Daniela Sannwald, Ninos Feneck Mikelides, Pavliana Jeleva, Dan Fainaru) Türk sinemasının yurtduşında algılama biçimleri üzerine fikirlerini paylaşacaklar (17 Nisan 16.00, Akbank Sanat).

- L’Avventura’yı yeniden kurgulamak (sergi): Akademisyen Selim Eyüboğlu’nun, grafik tasarımcı Esen Karol ile birlikte hazırladığı L’Avventura filminden alınan fotoğraf kareleri, görüntüler, metinler ve ses parçalarından oluşan bu sergi festival süresince Bilsar Binası’nda 10.00 – 19.00 saatleri arasında gezilebilir.

- Anadolu’nun Kayıp Şarkıları (konser): Besteci, şarkıcı, aranjör ve video klip yönetmeni Nezih Ünen, binlerce yıllık geçmişe sahip Anadolu topraklarında yaşamış farklı kültürlerin, toplulukların, dillerin bugüne bıraktığı müziği, dansı ve ritüellerinden belgeselle festival programında. Bu filme paralel Türkiye’nin usta müzisyenlerinden oluşan Nezih Ünen Group bir konser verecek. (17 Nisan 21.00, Babylon)

- Bob Dylan yorumları (parti): Sertap Erener, Teoman, Demir Demirkıran ve Emre Aydın Bob Dylan’ın unutulmaz şarkılarını yorumlayacak. (5 Nisan 21.00, Ghetto)

- The Counterfeit Stones ile “Yalandan” Rolling Stones (parti): The Counterfeit Stones müzik grubu “sahte” bir Rolling Stones konseri sunacak. (9 Nisan 21.00, Babylon)

Festival Öncesi Notlar

Geçtiğimiz yıl 170.000 izleyici gibi bir rekora imza eden İstanbul Film Festivali, yine oldukça zengin bir programla karşımızda. Bu yılda hafta içi gündüz seanslarında biletler indirimli ve 3,50 YTL. Biletler tüm festival sinemalarından alınabileceği gibi, bilet başına ekstra servis hizmet bedeli ödenerek BILETIX’ten de satın alınabilecek. Bilet satın alımında sinema gişelerinin önündeki uzun kuyrukları beklemek veya BILETIX’e fazladan para ödemenin tercihi sinemaseverle kalıyor. Biletlere erişim konusunda ne yazık ki 2008 festivali için de bir çalışma yapılmamış gibi duruyor.

Festivalde 2007 ve 2008’in en yeni, en çok konuşulan yapıtlarına ve unutulmaz klasik filmler ile usta yönetmenlerin başyapıtlarından seçmelere yer veriliyor. Özellikle son dönem filmlerini “kaçırdım” diye üzülmemeli. Son Filmekimi’nden tecrübe ettiğimiz üzere, festivalde yer alan kimi filmler bir süre sonra sinemada veya DVD’den izlenebiliyor.

Filmleri en ucuza izleyip, biletleri öncelikli almak isteyen sinemaseverler, İKSV’nin tüm etkinliklerine hitap eden “İstanbul Kültür Sanat Dostları” programına “Lale kart” ile üye olabilirler.  Teknolojinin sunduğu tüm yeniliklere, ev için görüntü sistemlerine rağmen sinemaya gitmek değerini koruyor. Bir de tamamıyla dolu bir salonla birlikte kâh gülüp kâh duygulanmak, yerinde yaşanması gereken bir duygu. Bu baharda, bu festivalden sinema salonlarından, panellerden bir koltuk kapmaya bakın. Önerim, mümkünse bir dostunuzla, festival programını detayları ile uzun uzun incelemeniz; size hitap eden filmleri özenle seçmeniz. Bir festival heyecanını layıkıyla yaşamalı. İzleyeceğiniz filmler umut ederim beklentilerinizi karşılar ve sinema çıkışlarında tarifsiz, iyi bir duygu benliğinizi sarar!

Bilgi için: www.iksv.org

turksin
Şalomist Diğer Sayılar
Abone Formu X
İletişim Formu X
Abone Bize Ulaşın Reklam İnsan Kaynakları Tüm Hakları Saklıdır. Şalom Gazetesi 2008